Whitelist, izin verilen ve tanımlanmış kişilerin, bilgisayar programları ile kripto para birimi adreslerinin bulunduğu bir “güven” listesidir. Whiltelist’ler çoğunlukla belli bir hizmet, olay ya da bilgiyle ilgili olduğundan kullanıldıkları bağlama göre ayrı anlamlara sahip olabilir.
Whitelist’in amacı nedir?
Bir kullanıcı, bir şirketin e-posta listesine kaydolduğunda genellikle kendisinden o şirketin e-posta adresini whitelist’ine eklemesi istenir. Böylece şirketten gelecek e-postalar, spam klasörüne düşmeden “gelen kutusuna” ulaşması garanti edilir. Bazı durumlarda şirketlerin göndereceği e-postaların spam olarak görünmemesi için internet hizmet sağlayıcılara ücret ödenmesi de söz konusu olabilir.
Whitelist, kullanıma uygun ve güvenli sayılan bilgisayar programları için de kullanılır. Çoğu anti virüs programının, sistem taramaları sırasında hedeflemeyeceği uygulamalardan oluşan, önceden tanımlanmış bir “güvenilir uygulama” listesi vardır. Bu listeye kullanıcılar da manuel bir şekilde müdahale edebilir.
Whitelist nasıl çalışır?
Fidye yazılımı, oltalama (phishing) ve kötü amaçlı yazılım gibi saldırılar, hayatın her anında dikkat edilmesi gereken noktalar hâline geldi. Bu kötü niyetli program ve yazılımların karşısında bireysel önlemlerin mümkün olduğunca artırılması gerekmektedir. Whitelist bu alanda korunma yöntemlerinden biridir. Peki, nasıl çalışır?
Whitelist, önceden belirlenmiş katı kurallarla oluşturulan bir listedir ve bir yöneticisi vardır. Yöneticiler, kullanıcıların erişimlerine izin verilen kaynakların, programların ve uygulamaların bir listesini hazırlar. Bu listeler dinamik yapıda olduğu için her zaman ihtiyaçlara göre güncellenebilir.
Hazırlanan liste işletim sistemlerine, ağ cihazına veya sunucu yazılımına uygulanır. Böylece her gelen kullanıcının isteği izlenerek whitelitest’e uygun olup olmadığı saptanır. İstek whitelist’e dahilse kullanıcı işlemini devam ettirebilir, dahil olmayan bir talep söz konusu olursa geri çevrilir.
Whitelist kripto dünyasında nasıl kullanılır?
Whitelist, kripto para dünyasında birkaç farklı anlamda kullanılabilir. Öncelikle kripto dünyasında bir whitelist, ICO veya IEO gibi belirli etkinliklere katılabilecek onaylanmış katılımcıların olduğu bir listeyi ifade etmektedir. Bu liste, sözü edilen etkinliğe yalnızca belirli gereklilikleri yerine getirmiş kişilerin katılımını sağlamak için hazırlanmaktadır. Bu whitelist’ler ICO’yu organize edenler tarafından hazırlanır ve “yatırılması gereken minimum fon tutarı” gibi kriterleri içerebilir. Hatta bir whitelist’e girebilmek için kod ya da davetiye gerekebilir.
Whitelist’lerin kripto evreninde en çok kullanıldığı ikinci alan ise, para çekme adresleridir. Yalnızca bu listede görünen adresler, “güvenilir” olarak etiketlendiği için döviz hesaplarından para çekebilir.