Validator, blokzincir ağında kullanılan proof of stake mekanizmasının önemli bir parçasıdır. Proof of work sisteminde madencinin aldığı rolü üstlenirler ve cihazlar yerine blok ekleme ve doğrulama işlemlerini yaparlar. Blokzincir üzerindeki işlemler, yalnızca validator tarafından onaylandığında tamamlanmış olur. Yani, zincirin kilit halkasıdır.
Validator (doğrulayıcı) nasıl çalışır?
Proof of stake mekanizmasının işleyiş şekli, ağa yeni blok eklemek için rastgele birini seçmek üzerine kuruludur. Rastgele seçilen kişi ya da kişiler validator görevini üstlenirler.
Validatorler yalnızca yüksek miktarda coin sahibi olan kişiler arasından seçilir. Blok ekleme ve doğrulama işlemleri tamamlanana kadar, kendilerine ait olan tüm coinler ağda kilitlenir. İşlemler tamamlanıp, teyidi sağlandıktan sonra kilit açılır ve validatorler, bunların karşılığında ödüllerini de alırlar.
Nasıl validator (doğrulayıcı) olunur?
Blokzincir ağında validator olmak için adaylık beyanı verilmesi gerekir. Bu beyanla birlikte talep edilen bazı bilgiler de vardır: Doğrulayıcının işlemler için kullanacağı hesap, ad ve isteğe bağlı açıklama, blok oluşturmak için belirlenen ilk komisyon oranı, maksimum komisyon oranı, komisyon değişim oranı, minimum bağlı atomlar ve başlangıçtaki kendi kendine bağlı atomlar. Bu verilerle birlikte başvuru yapılır. Başvuru yapanlar arasından sistem otomatik olarak seçimini yapar. Eğer seçilen kişi, en yüksek varlık sahibi olma özelliğini zaman içerisinde kaybederse, doğrulayıcı unvanını da kaybeder.
Doğrulayıcı, kural dışı hareket ederse cezalandırılır. Dürüst karar vermemek, çift imza kullanmak kurallara aykırı davranışlardır. Bu durumda birkaç farklı ceza yöntemi uygulanabilir; hangisinin uygulanacağı yaptığı hatanın oranına göre değişir.
Hisselerinin belli bir yüzdesinin alınabilir; onaylama yetkisi elinden alınabilir; itibarını kaybeder ve teklif veren olarak seçilme şansı yok olabilir; geçici ya da kalıcı olarak oy haklarını kaybedebilir, teklifleri oylama yetkisini kaybedebilir veya en kötü cezalandırma sistemi olarak ağa erişimi kalıcı olarak engellenebilir.
Görüldüğü üzere, validatorler ağ içinde önemli ve yenilikçi bir görevi üstlenirken, ağır bir sorumluluk da almış olurlar. Ağın kurallarına uygun şekilde hareket etmek, bu işin olmazsa olmazıdır.