Tokenization (Tokenizasyon), hassas verilerin farklı değerlerle ifade edilerek, korunması yöntemi olarak tanımlanır. Simgeleştirme olarak da tabir edilen bu yöntem, bir veriyi daha küçük birimlere ayırmanın yoludur. Veriler; karakter, kelime ya da alt kelime gruplarıyla simgeleştirilir. Bir kredi kartı numarasının tamamının yazılması yerine, bazı bölümlerinde çeşitli harfler kullanılması, buna örnek gösterilebilir.
Birkaç şekilde tokenizasyon yapılabilir: kelime, karakter ya da alt kelime şifrelemesi. Her birinin avantaj ve dezavantajları da bulunmaktadır. Kullanılacak alana göre bu tokenization yöntemlerinden en uygun olanı belirlenir.
Tokenization (Tokenizasyon) nerelerde kullanılır?
Mobil uygulamalar, oyunlar, gayrimenkul yatırımı, varlık yönetimi, sözleşme ve kontratlar için tokenization yöntemi uygulanabilir ve uygulanır durumdadır. Tüm bu yapılar içinde kullanılan hassas veriler, bu yöntemle güvenlik altına alınır.
Blokzincirde tokenization (tokenizasyon)
Blokzincir, merkeziyetsiz yapıda bir ekosistem olduğu için tokenization yöntemi, bu dünyanın olmazsa olmazıdır. Yapılan işlemlerin onaylanması için üçüncü bir kişiye ihtiyaç duyulmaması, bu yöntemin uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Bu sayede blokzincir; noter, aracılık masrafları ya da bürokratik kurallar olmadan hızlı ve şeffaf bir şekilde işlemleri gerçekleştiren bir yapıdadır. Hatta her varlığın tokenize edilebileceğinin de kanıtını beraberinde sunar.
Her ekosistemin kendine ait tokeninin olması, tokenization yöntemi için gereklidir. Ethereum ağının sağladığı hizmetten yararlanmak için Ether almak bunun bir örneğidir. Her kripto paranın bağlı olduğu ve hizmet sunan bir ağı, her ağın da bir tokeni vardır. Bu şekilde güvenli bir döngü sağlanır.
Token çeşitleri
Hizmet ve menkul kıymet tokenleri olmak üzere iki tip token vardır.
Hizmet tokenleri, yaratılan hizmet ya da ürün için hak sahibi olmayı temsil eder. Yatırım amaçlı değil, alan kişinin kullanım hakkını gösteren bir belge olması amacıyla yaratılmıştır.
Menkul kıymet tokenleri de yatırım amaçlı olarak üretilen ve nakit değeri olan tokenlerdir.
Tokenization’ın (Tokenizasyonun) geleceği
Tokenizasyon, hassas verilerin güvenliğini sağlamak için güçlü ve gelecek vadeden bir yöntemdir. İlerleyen dönemlerde kullanım alanlarının yaygınlaşması beklenmektedir.