Polkadot (DOT), ölçeklenebilirlik, gerektiği durumlarda özelleştirilebilirlik ve birlikte çalışabilirlik üzerine işlevsel çözümler geliştirmek amacıyla kurulmuş bir ağdır. Bu ağın token’ı ise DOT’tur.
1) Ne zaman ve kim tarafından kuruldu?
İsviçre menşeili bir vakıf olan Web3 Vakfı tarafından yaratıldı ve 19 Ağustos 2020 tarihinde piyasalardaki yerini aldı.
2) Polkadot’un altyapısı
Polkadot, Nominated Proof of Stake (NPoS) olarak adlandırılan bir konsensüs mekanizmasını kullanıyor.
Polkadot’ta onaylama faaliyetinde yer alabilmek ve konsensüs rollerini alabilmek için DOT isimli “governance token”ını “stake etmek” gerekiyor. Tüm “proof of stake” konsensüs mekanizmalarında sabit olan bu durum, oyun teorisinden yola çıkarak ağın güvenliğini sağlamak için kullanılan bir yöntem.
Polkadot, üç katmanlı bir yapıda çalışıyor. Güvenlik, konsensüs ve zincirler arası iletişimi organize eden “Relay chain”, Polkadot’un kalbi olarak biliniyor. “Relay chain”, Polkadot ağının güvenlik, konsensüs ve zincirlerin iletişimini organize eden ana katmanı.
Birbirine paralel şekilde çalışan zincirleri temsil eden “Parachain” ve diğer blokzincirlerle bağlantı kuran “Bridge” de “Relay chain” ile birlikte çalışan diğer iki katman. “Parachain” ile birbirine paralel çalışan pek çok zincirde farklı projeler kendi zincirlerinde işlemlerini gerçekleştirme imkânına kavuşuyor. “Polkadot’un yüksek ölçeklendirme vaadinin temelinde bu bileşen var. Bridge” ise Polkadot’un Bitcoin, Ethereum, Tezos gibi diğer blokzincirlerle etkileşime girmesini sağlayan bileşenidir. Polkadot ağının işlevsel bir altyapıya sahip olması, bu üç katman sayesindedir.
Polkadot dört çeşit konsensüs rolü ile sistemin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflemektedir. Validator, nominator, collator ve fisherman olarak adlandırılan bu roller özünde DOT “stake” etmekle başlayan ve her biri onaylama, ağın güvenliğini sağlama, shard’lardan işlemleri toplama ve sistemin işlevine zarar veren validatorları eleme işlevlerini üstlenir.
3) Kullanıcılarına ne vadediyor?
Polkadot bahsedilen teknik özellikleriyle aynı anda pek çok blokzincir projesine ev sahipliği yapabilmeyi; hızlı, ölçeklenebilir ve güvenli bir ağdan geliştiricileri yararlandırabilmeyi; paralel zincirlerde çalışan farklı projeleri beraber çalıştırabilmeyi hedefliyor. Farklı blokzincirlerin kendi dünyalarında bağımsız ve birbirinden habersiz çalışan yapılarını kendi zincirinde buluşturabilmeye olanak sağlıyor. Bu özellikleriyle Polkadot hem iç hem de dış aktörler için birlikte çalışabilirliği yüksek bir alternatif sunmayı hedefliyor.
4) Polkadot madenciliği yapılıyor mu?
Polkadot, madenciliği yapılan bir kripto para türü değildir.
5) En düşük fiyat ve en yüksek fiyat ile toplam arz
Polkadot tarihindeki en düşük değerini 20 Ağustos 2020’de 2,69 dolar ile görürken, en yüksek değerini ise, 55 dolar ile 4 Kasım 2021’de gördü. Toplam arzı 1.020.546.682 DOT olan kripto paranın dolaşımdaki arzı 1.178.834.206 DOT’tur.
6) Paribu’da Polkadot işlemleri nasıl yapılıyor?
Polkadot işlemlerinizi bağlantıya tıklayarak Paribu üzerinden anında gerçekleştirebilirsiniz.