Off-Chain transactions, blokzincir üzerinde gerçekleşen zincir dışı işlemlere verilen addır. Olağan haliyle blokzincirde tüm işlemler ve veriler kayıt altındadır. Yapılan her işlem, topluluğun onayı ve gözetimi altında gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda taraflar, zincir dışı işlemler yapmayı tercih edebilir ve bu, onlar için daha avantajlı bile olabilir.
Off-Chain transactions nasıl yapılır?
Zincir içi işlemlerin karmaşıklığından sıyrılarak yapılmak istenen işlemler, zincir dışında gerçekleşir. Bunun birden fazla yöntemi olabilir. İşlemi yapan iki taraf arasında bir transfer anlaşması yapılarak gerçekleştirilebilir. Garantör konumunda, üçüncü bir kişinin gözetiminde yapılabilir. Kredi içerikli bir ödeme mekanizmasından faydalanılabilir.
Bahsedilen yöntemleri biraz daha detaylandırmak gerekirse; ilk yöntemde sadece tarafların birbirine güveni esastır. Örneğin; cüzdandan cüzdana aktarım yapmak yerine, cüzdan bilgilerini değiştirmek tercih edilebilir. Bu işlemde kripto para yer değiştirmez sadece ona ulaşacak kişi değişir. Bu bilgi, blokzincire işlenmez çünkü orada işleyişi değiştiren bir nitelikte değildir.
İkinci yöntem yani, üçüncü bir garantör eşliğinde işlem yapmak ise; PayPal gibi bir aracı ödeme kuruluşu üzerinden transfer gerçekleştirmektir. Bu sayede yapılan işlem kayıt altına alınmış olur ve taraflar, bir sorun yaşadığı takdirde kayıtlar üzerinden sorunu çözebilirler.
Kredi içerikli ödeme mekanizması ise, yine iki tarafın birbirine güvendiği kabul edilerek gerçekleşir. Sözlü olarak, bir tarafın diğerine borcu olduğu kabul edilir ve transfer işlemi uygulanır. Burada sadece transfer kaydı vardır ancak borç karşılığı olduğuna dair bir bilgi yoktur. Aslında Ripple ağı, tam olarak bunu yapmayı hedeflemektedir. Borç ağına kişilerin borçlu olduğu bilgisini deftere kaydederek, güveni arttırmayı amaçlar. Henüz sadece borçların kaydı tutulabiliyor, kime ait olduğu bilgisi bulunmuyor; bu yüzden o tarafta da eksiklikler olduğu söylenebilir.
Avantajları nelerdir?
Zincir dışı işlemler, zincir içi işlemlere oranla çok daha hızlıdır. Ağa yüklenmek ya da kuyrukta beklemek gibi bir durum söz konusu değildir; zaten tercih edilmesindeki en büyük etken de bu özelliğidir.
Off-Chain transactions yönteminde çoğunlukla işlem ücreti olmaz çünkü blokzincirde hiçbir değişiklik gerçekleşmez.
Mahremiyeti yüksektir çünkü zincir içi işlemlerde olduğu gibi, her hareket kayıt altında ya da paylaşıma açık değildir. Taraflar arasında gizli tutulma özelliğine sahiptir. Tabii, bu özellik aynı zamanda dezavantaj da yaratabilir. Ancak yöntem seçimi ona göre yapılabilir.