Kayıt defteri (ledger), geleneksel veya dijital yöntemlerle finansal bilgilerin toplandığı, düzenli ve özet halde saklandığı yerdir.
Geleneksel kayıt defteri, muhasebecilerin, analistlerin, yatırımcıların kullandığı ve finansal performansı değerlendirme aşamasında başvurdukları bilgi kaynağıdır. Kaydın tutulduğu ilk günden, son güne kadar yapılan tüm işlemlere ulaşılarak bir değer tablosu yaratılabilir. Bazen de bir muhasebe hatası olduğunda sorunu tespit etmek amacıyla kayıt defterinden yardım alınabilir. Tüm hesap kaydı analiz edilerek, gözden kaçan noktalar bulunur ve böylece hatalar giderilir.
Blokzincirde Kayıt Defteri (Ledger)
Blokzincir ekosisteminde de tıpkı geleneksel muhasebe yöntemlerinde olduğu gibi işleyen bir kayıt defteri vardır. Geriye dönük hiçbir bilginin silinemediği ve değiştirilemediği bu ekosistemde tüm bilgiler dağıtık şekilde kayıt defterine işlenir.
Dağıtık sistem; verilerin, geleneksel yöntemden farklı olarak, tek bir noktada değil, birden fazla kopya halinde eşlere dağıtılarak saklanması demektir. Saklanan verilerin her biri, birbirlerine kriptografik olarak bağlandığından dolayı değiştirilemez ve silinemez özelliğine sahiptir. Değişiklik yapılması gereken durumlarda da bir eş tarafından gerçekleştirilen değişiklik, kriptografi sayesinde tüm kopyalara yansır. Böylece birbiriyle örtüşür şekilde veriler depolanmaya devam eder. Aslında blokzincirdeki kayıt defterleri, geleneksel kayıt defterlerinin teknolojik ve güvenlik seviyesi yüksek varyasyonlarıdır.
Dünyada resmi belgelerin saklanması için de blokzincir usulü kayıt defteri kullanmak üzere harekete geçen ülkeler ve şirketler bulunmaktadır. İsveç bankaları, blokzincir tabanlı bir sistem içerisinde işlem verilerini toplamak için çalışmaktadır. Estonya, siber güvenlik ve elektronik oy sistemi gibi çalışmalarını blokzincir tabanında gerçekleştiren ilk devlettir. Çin, Japonya ve Amerika’nın bazı eyaletleri de bu teknolojiden yararlanmak için çalışmalarını sürdürmektedir.