Türkçede göreceli güç endeksi olarak bilinen RSI, aşırı alım ve aşırı satım seviyelerini gösteren, yatırımcıların öngörüde bulunmasına yardımcı olan bir indikatördür. Teknik analizde oldukça fazla kullanılır.
Bir periyoddaki kapanış değerlerini, bir önceki kapanış değerleriyle karşılaştırarak hesaplanır. Kısa ve orta vadeli trendin yönü hakkında tahmin yürütmeyi sağlar. Referans değer aralığı 0-100’dür.
RSI değerleri nasıl yorumlanır?
RSI, incelenmek istenen varlığın fiyat grafiğinin üzerine eklenen bir indikatördür. RSI ve fiyat grafiği arasında uyumlu bir görünüm mevcuttur. RSI değeri 70’ten yukarıdaysa bu aşırı alım olduğuna, 30’dan düşükse aşırı satım olduğuna işaret eder.
RSI’da en çok bakılan seviyeler de bunlardır çünkü aşırı alım ve aşırı satım bölgeleri, fiyatta ters hareket olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Diğer bir deyişle; genelde RSI değeri 30’un altındaysa bu çoğu yatırımcı için “al”, 70’in üzerindeyse “sat” sinyali olarak görülebilir. Ancak bu öznel bir karardır ve seviyelerin mutlak doğrulukla çalışması gibi bir durum söz konusu değildir.
RSI, tıpkı diğer indikatörler gibi, alım satım işlemlerinde sıklıkla bakılan ve genel durumun fotoğrafını çeken bir indikatördür. Kendisinin de destek ve direnç noktaları belirlenebilir, trend çizgisi çekilebilir hatta kendi içinde de formasyon aranabilir. Bununla birlikte yatırımcıların RSI’ın içinde uyumsuzluklar olabileceğini göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir.