Paribu Ventures ve Aposto iş birliği ile Entrepreneur’s Thursday etkinliğinin ikincisi gerçekleşti

Entrepreneur’s Thursday etkinliğinin ikincisinde Teknoloji Girişimcileriyle Üretken Yapay Zekayı Konuştuk

Paribu Ventures iş birliğiyle Aposto tarafından düzenlenen Entrepreneur’s Thursday etkinlik serisinin ikincisinde temamız üretken yapay zekaydı.

Daha önce Paribu Ventures olarak Aposto ile beraber Entrepreneur’s Thursday etkinlik serisinde tam olarak ne yapıyoruz ve neyi hedefliyoruz sorularının yanıtını vermeye çalışmıştık. İlkini “ekonomi ve finans” temasıyla Nisan ayında düzenlediğimiz Entrepreneur’s Thursday’in ikinci etkinliği 13 Haziran 2024’te, “üretken yapay zeka” temasıyla gerçekleşti. 50’den fazla teknoloji girişimcisiyle beraber günümüzün en önemli teknoloji maddelerinden birini üç oturumla masaya yatırdık, kurucu ortakların kendi girişimlerindeki yaklaşımlarını dinledik ve etkinlikten hem yeni sorular hem de bazı ipuçlarıyla ayrıldık.

AI kırılımı” başlığıyla düzenlenen ikinci Entrepreneur’s Thursday’in ilk oturumunda “Kaldıraç: AI Devriminin Gelecek Fırsatları” sunumuyla önce Adin AI’ın kurucu ortağı Prof. Dr. Altan Çakır sahne aldı. Ardından Togg ve Trumore’da Product Owner olarak çalışan Reşat Uğur Ulu, ürün geliştirme süreçlerinde yapay zekadan nasıl faydalanılabileceğini canlı demolar eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Son olarak 50’den fazla girişimcinin katıldığı etkinlikte Aposto’nun kurucu CFO’su Umutcan Savcı, “unconferencing” olarak tanımlanan yeni bir format aracılığıyla tüm katılımcıların konuşmacı rolünü üstlendiği ayrı bir oturum düzenledi.

Paribu Ventures ve Aposto iş birliği ile Entrepreneur’s Thursday etkinliğinin ikincisi gerçekleşti - ParibuLog

“Bir sonraki yükseliş otonom yapay zeka araçlarında”

Şu an için yalnızca davetiye usulüyle katılımcı kabul edebilen Entrepreneur’s Thursday’in ilk oturumundan notlarla devam etmek istiyorum. Üretken yapay zekanın ChatGPT’nin üreticisi OpenAI’dan önce de üzerinde çalışılan bir konu olduğunun altını çizerek sunumuna başlayan Çakır’ın paylaştığına göre üretken yapay zeka alanında çalışan girişimlerin oranı dünyada yüzde 28, Türkiye’de ise yüzde 5.5 seviyesinde. Teknoloji dünyasında sırasıyla kural tabanlı, istatistiksel, bağlamsal ve üretken yapay zeka araçlarının yükseliş gösterdiğini belirten Çakır, bir sonraki yükselişin otonom yapay zeka araçlarında görüleceğine işaret etti.

Çakır ayrıca kripto dünyasından da oldukça alışık olduğumuz gibi yapay zekanın da dönemleri olduğunu; yakın tarihte “AI kışı” ve “AI yazı” olarak tanımlanan dönemler yaşandığını ve son AI yazının ardından bir gerileme dönemi yaşanması beklenmiş olsa da sürecin beklentilerle paralel şekilde ilerlemediğini belirtti.

İkinci konuşmacımız Reşat Uğur Ulu da “Co-Develop: Ürün Geliştirmede AI” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Ulu, sunumunda yapay zeka araçlarının ürün geliştirme ve yazılım süreçlerinde nasıl kullanılabileceğini anlattı. Büyük dil modellerinin (LLM) çok hızlı geliştiğine dikkat çeken Ulu, sürekli değişim yaşadığı için çok spesifik bir problemi çözmüyorsa LLM alanına girmenin sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Ulu, sunumunda insanın ve yapay zekanın önde olduğu belirli durumları da sıraladı. Belirsizlik durumunda aksiyon alma konusunda insanın hâlâ yapay zekadan önde olduğunu belirten Ulu, rastgele olmayan ve tüm sonuçların belli olduğu durumlarda yapay zekanın insandan daha iyi aksiyon aldığının da altını çizdi. Ulu, bu nedenle yapay zekanın belirsizlik olmayan alanlarda insanın yerini alabileceğini dile getirdi.

Paribu Ventures ve Aposto iş birliği ile Entrepreneur’s Thursday etkinliğinin ikincisi gerçekleşti - ParibuLog

Son oturumumuzda herkes konuşmacıydı: unconferencing

Unconference oturumunu yöneten Aposto CFO’su Umutcan Savcı, açılış konuşmasında OpenAI Baş Çözüm Mimarı Colin Jarvis’in sözlerinden alıntı yaparak, yapay zeka teknolojilerinin gelişim hızına yetişebilmek adına yapılması gerekenlere değindi:

Bugün işletmelerin yaptıkları en büyük hatalardan biri, halihazırda eriştikleri hizmetler etrafında bir şey kurgulamak ve üzerine ürün inşa etmek olur. Çünkü yapay zeka teknolojileri o kadar hızlı gelişiyor ki bizim edinme hızımızın üzerine çıkıyor. Netice itibarıyla o hizmetleri ya da cihazları kullanmak, tüketmek mümkün olmuyor. 

Bir AI modelinin üzerine teknoloji inşa ederek hizmete dönüştürdüğünüzde ChatGPT’nin bir güncellemesi ile ürün yok olabiliyor. O yüzden ‘Gelecekte bu ürünlerin kapasitesi ve yetenekleri ne olacak?’ diye düşünerek geliştirmeler yapmanız gerekiyor. En nihayetinde yapay zeka konusunda üç temel noktayla ayrışacaksınız: 

  • Kendi tuttuğunuz ya da kaynağını edindiğiniz veriler ve bunlarla oluşturduklarınız, 
  • Servislerinizin kalitesi,
  • UX (Kullanıcı Deneyimi) tasarımlarınız.

Colin Jarvis’e bir atıfla başlayan oturumda kurucu ortaklar kendi girişimlerindeki projelere, yaşadıkları zorluklara, öğrenimlerine ve hala yanıt aradıkları sorulara değindi, bunlara birlikte çözüm aradı.

Sunumlar hakkında detaylı notlara Aposto üzerindeki bu sayıdan ulaşabilirsiniz, Entrepreneur’s Thursday’in üçüncü etkinliğinden haberdar olmak için Paribu Ventures’ı ve Aposto’yu sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Bu içerik en son 10 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN