Kripto Varlık Sektörüne İlişkin Yeni Düzenlemeye Yönelik Değerlendirme

2 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye’de kripto varlık sektörüne ilişkin yasal çerçeveyi oluşturmuştur. Bu düzenleme, kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik olarak lisanslama, saklama, sermaye yeterliliği, reklam verme ve müşteri edinme gibi konularda çerçeve hükümleri belirleyerek sektöre yönelik önemli yükümlülükler getirmiştir.

Düzenleme ile Getirilen Önemli Noktalar

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerine devam edebilmeleri veya faaliyete başlayabilmeleri için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisans almaları zorunluluğu getirilmiştir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenlerin,  düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak  faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içinde tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine dair Kurul’a beyanda bulunmaları gerekmektedir.

Yasa kapsamında faaliyetlerine devam edecek kripto varlık hizmet sağlayıcılarının belirli bir sermaye tutarını karşılama gerekliliği düzenlenmiş ve sermaye tutarını belirleme yetkisi Kurul’a verilmiştir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının reklam verme ve müşteri edinme faaliyetlerinde uymaları gereken usul ve esaslar, bilgi güvenliğine ilişkin gerekli tedbirleri almaları ve bu konudaki denetimlere açık olmaları gerektiği yine anılan yasada ana hatları ile düzenlenmiştir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadele kapsamında gerekli tedbirleri almaları gerektiği düzenlenmiştir. Konunun MASAK tarafından getirilecek ikincil düzenlemelerle daha detaylı bir şekilde ele alınması beklenmektedir.

Yeni kripto varlık düzenlemesi kapsamında, TÜBİTAK ve SPK’ya kripto varlıklar ve blokzincir teknolojisi ile ilgili teknik konularda danışmanlık hizmeti verme, kripto varlıkların teknik altyapısı ve işleyişi hakkında bilgi ve rapor hazırlama, lisans başvurusunda bulunan kripto varlık hizmet sağlayıcıların teknik yeterlilik kriterlerini belirleme, SPK’nın yürüteceği denetimlere teknik uzmanlar ile katılım sağlama, kripto varlıklar ve blokzincir teknolojisi ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütme gibi önemli yetkiler verilmiştir. Bu yetkiler ile TÜBİTAK’ın sektörün gelişmesine ve olgunlaşmasına önemli katkılar yapması beklenmektedir.

Düzenlemenin Değerlendirilmesi

Yeni düzenleme, Türkiye’de kripto varlık sektörüne ilişkin önemli bir yasal boşluğu doldurmaktadır. Düzenlemenin kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyetlerine ilişkin bir çerçeve oluşturarak sektöre güven ve şeffaflık getirmesi, kripto varlık yatırımcılarının korunmasına yönelik önemli adımlar atılması ve kripto varlık piyasasının daha istikrarlı bir şekilde işlemesine katkıda bulunması gibi sektöre önemli faydalar getirmesi ve sektörde etkin bir rekabet ortamı yaratması beklenmektedir.

Düzenlemede kripto varlıkların niteliği ve sınıflandırılması net bir şekilde tanımlanmamış olup sektör açısından düzenlemenin ikincil mevzuat ile nasıl detaylı hale getirileceği merak edilmektedir.

Sektörün gideceği yön ve gelişme hızı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun getireceği ikincil düzenlemelere ve bilhassa ilke kararlarına bağlı olarak şekillenecektir. Özellikle gerçek dünya varlıklarının ve sermaye piyasası araçlarının tokenize edilmesine dair verilecek olumlu görüşler, sektörün dünya standartlarının önüne geçmesini sağlayabilir.

Öte yandan kara para aklanması ile de etkin bir mücadele iradesi olduğu görülmektedir. Özellikle kripto varlık hizmet sağlayıcıların ortaklarının ve yöneticilerinin geçmişlerinde kara para aklama ve terörün finansmanı ile ilgili cezaların olmaması gerekliliği, sektöre olan hem kullanıcı güvenini hem de kamusal güveni ileriye taşıyacaktır.

Sonuç olarak, yeni düzenleme Türkiye’de kripto varlık sektörüne yönelik atılmış önemli bir adımdır. Düzenlemenin sektöre getireceği faydaların eksikliklerine göre daha fazla olması beklenmektedir. Düzenlemenin ikincil mevzuat ile nasıl detaylı hale getirileceği ve sektörün gelişmesine nasıl katkı sağlayacağı önümüzdeki dönemde yakından takip edilecektir.

Bu içerik en son 17 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Av. Mehmet Türkaslan

Mehmet Türkarslan, 2009’da Ankara Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2010-2013 yılları arasında çeşitli hukuk bürolarında çalıştıktan sonra 2013 Ağustos’unda Türkarslan Hukuk Bürosu’nu kurdu. Ticaret hukuku, şirketler hukuku, teknoloji hukuku, icra hukuku ve ceza hukuku alanlarında çalışan Türkarslan, aynı zamanda Paribu’nun hukuk müşaviridir.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN