Kripto paralarımı nasıl muhafaza edebilirim?

Kripto para muhafaza etme yöntemi, yatırım yapmanın kendisi kadar önemli bir konudur. Kripto paraların muhafazası büyük önem teşkil ettiği için kullanıcıların bu konuda son derece dikkatli olması gerekmektedir.

Kurumsal kullanıcılar için maliyeti yüksek çok daha gelişmiş yöntemler oldukça popüler. HSM çözümleri, saklama hizmeti veren firmalar bunlardan bazıları. Bununla beraber bireysel kullanıcılar da kripto parasını uygun maliyetlerle saklayabilir.

Kripto paralar blokzincirde kayıtlıdır. Blokzincirde kayıtlı varlıklarınızın kullanımını ancak transfer işlemini özel anahtarınızla (private key) imzalayarak gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla özel anahtara sahipseniz fonlarınızı kullanabilirsiniz. Fonlarınızın sahipliğini belirleyen özel anahtara sahipliğinizdir. Kripto para saklama yöntemleri bu nedenledir ki özel anahtarınızı saklama yöntemleridir.

Kullanıcılar kripto paralarını şu yöntemlerle muhafaza edebilir:

  • Kâğıt cüzdanlar

Özel anahtarınızı kâğıt üzerinde saklayabileceğiniz yöntemdir. Özel anahtarınızı direkt ya da bir QR kod ile kâğıt üzerinde saklayabilirsiniz. Bu yöntem kâğıt cüzdanın kaybolma, yıpranma ya da fiziksel erişimle çalınma riskine karşı sizi korumaz. Bu nedenle tercih edilirliği oldukça düşük bir yöntemdir.

  • Donanım cüzdanlar

Özel anahtarınızı saklayan fiziksel donanım cihazları bu kapsama girer. Özel anahtarınız internete bağlı bir yerde saklanmadığı için özel anahtarları saklamak için sıklıkla kullanılan, genel olarak güvenli kabul edilen bir yöntemdir. Donanım cüzdanınızı kaybetmemeniz veya fiziksel zarar gelmemesini sağlamanız önemlidir. Bu durumlarda fonlarınızın kullanımını sağlamak için yedekleme çözümleri de sunulur. Kurtarma sözcükleri genel olarak kullanılan yedekleme yöntemidir. Bu kelimeleri iyi saklamanız ve kaybetmemeniz önemlidir.

  • Çevrim içi cüzdanlar

İnternete bağlı tüm saklama çözümleri bu grupta toplanır. Kripto paralarınızı web-mobil tabanlı cüzdan uygulamalarında muhafaza edebilirsiniz. Burada önemli olan, kripto paralarınızı o kripto parayı saklama hizmeti veren uygulamada tutmanızdır.

  • İşlem yaptığınız kripto para işlem platformu hesabı

Kripto paralarınızı işlem yaptığınız kripto para işlem platformundaki hesabınızda muhafaza edebilirsiniz. Ancak burada kullandığınız platformun güvenilirliğinden emin olmanız gerekmektedir. Kripto paralarınızı daima güncel güvenlik prosedür ve protokolleriyle muhafaza eden platformlar tercih edilmelidir. Kullanıcı varlıklarını soğuk cüzdanlarda muhafaza eden platformlar daha güvenlidir. Bunun dışında kullandığınız saklama çözümünde iki aşamalı doğrulama kullandığınızdan ve uygulamanın sunduğu güvenlik önlemlerinden maksimum oranda yararlandığınızdan emin olmalısınız.

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, kripto varlıklarınızın güvenliği için kullandığınız yöntem için geçerli maksimum önlemi almanız gerekmektedir.

 

 

Bu içerik en son 11 Haziran 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN