Bir kripto para yatırma adresine farklı kripto para gönderilmemesi, bu konuda kripto para yatırma ekranlarında ve Yardım Merkezi makalelerinde yer alan uyarılara dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Farklı bir kripto para adresine başka bir kripto para göndermek, Türk Lirası IBAN adresine gümüş göndermek gibi karmaşık ve teknik olarak çözümsüz bir duruma yol açar. Böyle bir hatalı işleme konu olan kripto paralar hem gönderici hem alıcı için erişilemez ve hareket ettirilemez hale gelerek sonsuza dek harcanamayacak şekilde kalır.
- BTC SegWit adresine BCH ya da LTC gönderildiğinde bu işlemin telafisi teknik olarak mümkün değildir.
Telafisi teknik olarak mümkün olabilecek hatalı kripto para gönderimlerinde ise bazı yazılım güvenlik protokollerinin yerine getirilmesi, çoklu onaylar, ek yazılım işlemleri ve çalışmalar gerektiğinden iş planına alındıktan sonra 1 ila 3 ay içinde çözüm sağlanabilir. Bu işlemlerin yaratacağı maliyet için hatalı gönderimi yapan kullanıcıdan bu işlemlerin ücreti talep edilebilir.
- Eğer yapılan hatalı işlemin telafisi mümkünse bu sorunun çözülme süresi ortalama 30 ila 90 gündür. Ancak koşullara bağlı olarak süre uzayabilir ya da kısalabilir.
- BCH yatırma adresine BTC yatırma işlemi yapıldığında, USDT (Omni) yatırma adresine yapılan BTC ve BCH yatırma işlemlerinde yazılım ekibimizin kontrolü ve işlemleri sonucunda süreç olumlu sonuçlanarak hatalı işlem telafi edilebilir. Ancak bu süreç uzun ve detaylı çalışmaların sonucunda mümkün olabileceğinden bu konuda dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Aynı şekilde, ETH yatırma adresine farklı ERC-20 kripto para transferi gerçekleştirilmesi durumunda da hatanın telafi edilmesi mümkün olabilir. Fakat bu tip bir hatada yine aynı prosedürler uygulanır; telafi mümkünse dahi bu hatalı işlemin düzeltilmesi için yukarıda belirtilen bekleme süreleri aynı şekilde geçerlidir.
Dijital varlık kaybı riski yaşamamak ve hatanın telafisi mümkünse dahi bu uzun zaman ve detaylı tetkik gerektirdiğinden bu konuda dikkatli olmak, transfer adreslerini tekrar kontrol etmek gerekmektedir.
Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.