Stablecoin’ler ürün-pazar uyumu ile dikkat çekiyor

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Ventures Yöneticisi Erman Taylan, kripto para sektöründe ürün-pazar uyumunun en önde gelen dikeylerinden biri olan stablecoin’lerdeki güncel gelişmeleri ve yenilikçi iş modellerini değerlendirdi.

Stablecoin’ler ürün-pazar uyumu ile dikkat çekiyor

Stablecoin’ler (stabil kripto paralar), blokzincir ekosisteminde güvenilir bir değer arayışında olan kullanıcılar için istikrarlı bir finansal araç sunarken, küresel ölçekte yenilikçi iş modelleriyle finansal teknolojiler alanında dönüşümü hızlandırıyor. Stablecoin’lerin mevcut konumunu ve potansiyel kullanım alanlarını daha iyi anlamak adına öne çıkan birkaç veriye göz atalım.

  • Eylül 2024 itibarıyla stablecoin’lerin toplam piyasa değeri 172.8 milyar dolara ulaştı. Bu değerin 120 milyar dolarlık kısmını Tether oluşturuyor. 
  • Stablecoin transferlerine dahil olan aylık 27 milyon tekil kullanıcı sayısı, stablecoin transferlerinin artık günlük hayatın bir parçası haline geldiğini gösteriyor.
  • 2023 yılı itibarıyla stablecoin’lerin küresel ölçekte kaydettiği toplam işlem hacmi 20 trilyon doları aştı.

Bu veriler, stablecoin’lerin hem bireyler hem de kurumlar için temel bir finansal araç olarak konumlandığını ortaya koyuyor. Chainalysis’in yayınladığı The 2024 Crypto Spring Report isimli rapora göre stablecoin alımlarının GDP ile oranlamasıyla elde edilen sıralamada dünya genelinde ilk sırada Türkiye yer alıyor.

Fintech ve stablecoin 

PayPal’ın PYUSD’yi piyasaya sürmesi, Stripe’ın stablecoin işlemlerinde API altyapısını güçlendirmek amacıyla Bridge’i 1 milyar dolar karşılığında bünyesine katması ve N26’nın stablecoin entegrasyonuna yönelik çalışmalarını hızlandırarak teknik altyapı seçimlerini tamamladığını açıklaması, stablecoin’lerin fintech sektörü için stratejik önemini gözler önüne seriyor.

Yenilikçi iş modelleri ve fırsatlar

Stablecoin’ler, yeni iş modelleri geliştirme konusunda da örnek teşkil ediyor. 3 milyar dolar kilitli varlık barajını aşan Ethena gibi gelir getiren stablecoin alternatifleri ve kullanıcıların alım gücünü koruyan xUSD gibi enflasyona göre ayarlanmış çözümler yenilikçi finansal araçlar olarak dikkat çekiyor.

Düzenleme ve CBDC perspektifi

Stablecoin’lerin geleceğini şekillendirebilecek en kritik faktörlerden biri, düzenleyici süreçler ve merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) ile olan ilişkisi. Mevcut durumda, stablecoin’lerin CBDC’lerle rekabetten çok entegrasyon fırsatları sunduğu görülüyor.

Bu içerik en son 10 Aralık 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN