Silahtarağa Elektrik Santrali arşivinden seçili materyaller Paribu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi iş birliğiyle dijitalleşiyor

1914 – 1983 yılları arasında İstanbul’a elektrik sağlayan Silahtarağa Elektrik Santrali arşivinden seçili materyaller, Paribu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi iş birliğiyle dijital ortama taşınıyor. 

Silahtarağa Elektrik Santrali, Osmanlı’dan Cumhuriyet Türkiyesi’ne devrolan önemli endüstriyel miraslardan birini oluşturuyor. Paribu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, santralin arşivinde yer alan 4000’i aşkın İstanbul elektrik ağı haritasının tasnifi, restorasyonu ve taramalarını gerçekleştirmek üzere bir araya geliyor.

İlk reklamcılık yayını Ameli Elektrik Dergisi de günümüze taşınıyor 

Cumhuriyet tarihinde evlere ücretsiz olarak dağıtılan ilk reklamcılık yayını Ameli Elektrik Dergisi de dijitalleşme projesinin bir parçası. Dergi, Cumhuriyet tarihinde elektriğin gündelik yaşama girmesiyle yaşanan toplumsal dönüşüme ve modernleşmeye ışık tutması açısından önem taşıyor. 

Elektriği topluma benimsetmek amacıyla Osmanlıca, Fransızca ve en son Türkçe olarak basılan derginin transkripsiyonu ve dijital restorasyonu proje kapsamında gerçekleştiriliyor. Böylece Ameli Elektrik Dergisi, kuruluşunun 100. yılında günümüze taşınıyor.

“100. Yılında Ameli Elektrik Sergisi” 30 Nisan – 24 Mayıs tarihlerinde

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki arşivde muhafaza edilen dergi sayılarının restore edilmiş bir seçkisi “100. Yılında Ameli Elektrik Sergisi” ile ziyaretçilerle buluşacak. Sergi, 30 Nisan – 24 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde yer alan Enerji Müzesi’nde gerçekleşecek. “100. Yılında Ameli Elektrik Sergisi” hafta içi ve hafta sonu 08:30 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Bu içerik en son 26 Nisan 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN