Ripple’dan stabil kripto para

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Ripple’dan stabil kripto para

Ripple, kendi yerel ağında yeni bir stabil kripto para çıkarmaya çok yaklaştığını açıkladı. Şirketin CEO’su Brad Garlinghouse tarafından yapılan açıklamada bu stabil kripto paranın ABD doları ile destekleneceğini ve Ripple’ın dijital ödeme ağının merkezinde yer alacağını belirtti. Stabil kripto para, Ripple’ın dijital ödeme ekosistemini genişletme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Ripple CEO’su aynı zamanda önümüzdeki 5 yıl için kripto varlık dünyası hakkında hiç olmadığı daha iyimser olduğunu da belirtti. Şu anda, stabil kripto para piyasasına USDT ve USDC hakim durumda. The Block’un paylaştığı verilere göre USDT, toplam stabil kripto para arzının yaklaşık yüzde 70’ini oluştururken USDC yaklaşık yüzde 21’ini oluşturuyor.

Japonya’dan kripto varlık açıklaması

Japonya Finansal Hizmetler Ajansı 30 Ağustos 2024’te ülkenin 2025 mali yılı için vergi sistemine dair bir açıklama yaptı. 30 Ağustos tarihli vergi reformu talebinde kripto varlıklara vurgu yaparak, bu varlıkların halkın yatırım yapabileceği geleneksel finansal varlıklar gibi muamele görmesi için çağrıda bulundu. “Kripto para birimi işlemlerinin vergi muamelesine ilişkin olarak, kripto para birimi, kamu için bir yatırım hedefi olması gereken bir finansal varlık olarak ele alınmalıdır” diye belirtti. Ülkede kripto varlıklara uygulanan mevcut vergilendirme ise şu şekilde:

Japonya’daki kripto kârları şu anda yüzde 15 ile yüzde 55 arasında çeşitli gelir vergilerine tabi. En yüksek oran olan yüzde 55, 200.000 Japon yeninin (1.377 $) üzerindeki kazançlar için geçerli olmakla birlikte, bireyin gelir vergisi dilimine bağlı olarak değişiklik göstermekte. Buna karşılık, hisse senedi alım satımından elde edilen karlar en yüksek seviyelerde yalnızca yüzde 20’lik bir vergi oranına tabi tutulmakta. Kurumsal kripto sahipleri, satış yoluyla kar elde etmemiş olsalar bile, mali yılın sonunda varlıkları üzerinden yüzde 30’luk sabit bir vergi ödemek zorunda.

Güney Kore şüpheli işlemleri izlemek üzere harekete geçti

Güney Kore’nin Finansal Denetim Hizmeti (FSS), kripto varlık işlem platformlarında şüpheli ve yasadışı işlemleri incelemek için harekete geçti. Denetimler gerçekleştirecek olan kurum, bu denetimlerde işlemlerin şüpheli olup olmadığına ve aynı zamanda platformların yasal mevzuata uyumluluğuna da bakacak. Yine benzer şekilde kullanıcı varlıklarının korunması gibi konulara odaklanılacak. FSS, denetimlerde yasa dışı faaliyetlerin tespit edilmesi durumunda ağır cezalar uygulayacağını belirtti. Ayrıca, Güney Kore’nin “Sanal Varlık Kullanıcı Koruma Yasası” 19 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu yasa, kullanıcıların varlıklarını koruma, sigorta sağlama ve kara para aklamayı önleme gibi tedbirler içeriyor.

Bu içerik en son 6 Eylül 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN