BTCHaber’in Paribu sponsorluğunda yayınladığı Kripto Veteran’ın bu haftaki konuğu Paribu CEO’su Yasin Oral oldu.
İzleyicilerden gelen soruların da yöneltildiği programda, Paribu’ya ve sektöre dair pek çok konu konuşuldu. Kripto para ekosistemindeki gelişimi değerlendiren Yasin Oral, “Geçen sene bu zamanlar 40-50 milyon dolarlık hacimlere seviniyorduk ancak artık 1 milyar doları normal karşılar olduk. Değişim çok büyük, tabii dünyada da aynı şekilde” dedi. Türkiye’deki ilgiye değinen Oral, “Bu, bize daha önce karşılaşmadığımız bir yük getiriyor. Türkiye’de de normalin üzerinde bir ilgi var. Paribu olarak çok ciddi hacimleri geride bıraktık. Sürekli geliştirme yapıyoruz ancak daha fazlası geliyor. Biz de daha fazlasını yapmak üzere çalışıyoruz” diye konuştu.
“Paribu’yu milyonlarca kişi indirdi”
Bazı kripto para işlem platformlarının sahte hacim verileri beyan ettiğini söyleyen Oral, “Bunu denetleyen bir mekanizma yok. Bu şekilde baktığımızda hacim büyük bir soru işareti. Öte yandan en çok trafik alan ve dünyada trafiğini en çok artıran platformlar arasında Türk platform olarak sadece biz vardık” dedi.
Milyonlarca kişinin Paribu mobil uygulamasını indirdiğini ifade eden Oral, “Değerlendirilmesi gereken çok fazla parametre var. Bu nedenle sıralamalara pek itibar etmiyorum. Paribu olarak kendimizi biliyoruz ve regülasyonlarla hazırız. Benim tek kıyas noktam var. İtibari parayla işlem yapan ve verilerini şeffaf bir şekilde halka açan platformlar arasında nerede yer alıyoruz? Sadece buna bakıyorum” ifadelerini kullandı.
Yasin Oral, regülasyon konusunda ise şunları söyledi:
- “Ekosistemi beraber geliştireceğiz ancak farklı yerlerde geziyoruz. Kullanıcılara ne alıp ne satması gerektiğini söyleyen birçok Twitter hesabı var, YouTube videosu var, Telegram grupları var. İnsanlar buralarda bakiyelerini ifşa ediyor ve o hesapların yapması gereken çok az sosyal mühendislik kalıyor. O yüzden bu konular çok mahremdir. Bu konular bu tarz platformlarda paylaşmamanız gereken bilgiler. Bu nedenle çok fazla kullanıcı taraflı sorun var bir taraftan onlarla mücadele etmeye çalışıyoruz.
- Sosyal medya raydan çıkmış durumda. Daha dün tankla alakalı yazı yazan insan bugün kripto paralar hakkında yazılar yayımlıyor. Yıllarca bu ekosistemin içindeymiş gibi. Ben bu kadar yıl kendimi boşa işe hapsetmişim.”
“Geliştirmeler yaptık”
Canlı yayında kullanıcı talepleri ve eleştirileri de konu edildi. Yasin Oral şunları söyledi:
- “Eleştirileri kabul ediyorum ama elimizden gelen her şeyi kendim de dahil olmak üzere yapıyoruz. Teknik olarak Unicorn statüsünü geçtik ve başka bir şeyi konuşuyoruz. Tek derdimiz kullanıcıyı memnun edebilmek.”
- “Sadece 5 dakikalık bir kesintide destek ekibine gelen destek sayısı 40 bine ulaşıyor. Bu yoğunlukta bazı ciddi problemler de arkada kalıyor ve bu bizim için de oldukça rahatsız edici ve üzücü. Bununla ilgili bazı geliştirmeler yaptık önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde devreye alınacak ve sorun kalmayacak.”
- “2017’de de böyle bir ‘hype’ olmuştu. Ama önde gelen Coinbase, Kraken gibi borsalar bununla daha erken tanıştı ve geliştirmelerini ona göre yaptı. Ancak insan kaynağı gerçekten sınırlı. İçerde çok iyi yazılımcılar var ancak hareket eden çalışan bir sistemin üzerinde test yapmak için vaktimiz yok.”
- “Eskiden hafta sonları çok rahat olurdu. 5 ila 7 arası çok sakin olurdu. Geliştirmeleri o zaman yapardık ancak ne 5’i ne 7’si kaldı şimdi. Evet problem var ama kalıcı problemler değil. Bankalar da problemlerin bir kısmını aşabilmek için geliştirmeler yapıyor. Yılların bankasının öngöremediğini benim öngörmem zaten mümkün değil. Param geçmedi problemleri çoğunlukla buradan kaynaklanıyor. Kısaca bu problemler kalıcı değil, yükün bir anlık göğüslenmesinden kaynaklanıyor.”
- “Eskiden kilitlendiğimiz yoğunluklar şimdi normal yoğunluğumuz haline geldi ve sistem işliyor. Çok kısa süre içerisinde çok daha fazlasını karşılayabileceğiz.”
“Kesinti olmaması için gece gündüz çalışıyoruz”
Programda Yasin Oral’a “sistemin Paribu tarafından kapatıldığı ve Paribu’nun bu esnada kazanç elde ettiği” yönündeki asılsız iddia da soruldu.
Oral, “Sistem o sırada kapalı. O sistemde alım satım yapmam mümkün değil. Böyle bir şeyin hesabını veremem ki. Bunlar loglarda kayıtlı. Yarın bunu izah da edemem. Onu net bir şekilde ifade edeyim” diyerek bu iddianın gerçeği kesinlikle yansıtmadığını vurguladı. Oral ayrıca, “Hiçbir şekilde kesilmemek ve tıkanmamak için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
Paribu Hub’ın insan kaynağına katkısı
Paribu’ya dakikada 250 bin kişinin giriş yapabildiğini ve bunun Türkiye tarihinde görülmeyen bir durum olduğunu söyleyen Türün ise sektör bazında bu yükü kaldırmak için insan kaynağının zayıf olduğunun altını çizdi. Türün, Paribu’nun insan kaynağı yetiştirmek adına ne gibi çalışmaları olduğunu sordu.
Paribu Hub dahil olmak üzere birçok projenin 2018’den beri iş listelerinde olduğunu söyleyen Oral, “Bu projelerde yine insan kaynağı engeline takıldık. Kurguladığımız şekliyle bu iş ilerlemeyecek diye düşündük. Paribu Hub’a bu haliyle başladık” diye konuştu. Oral, Paribu Hub’ın girişimleri desteklediğini, eğitim iş birlikleri yaparak ekosisteme katkı sağladığını hatırlattı.
Programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.