NFT pazaryeri OpenSea’ye SEC baskısı

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Ventures Yöneticisi Erman Taylan, oyun, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

NFT pazaryeri OpenSea’ye SEC baskısı

OpenSea’nin CEO’su NFT pazaryeri ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olan SEC’den ‘wells notice’ aldıklarını duyurdu. ‘Well notice’, SEC’nin bir şirketin faaliyetlerine ilişkin soruşturma yürütmeyi düşündüğünde şirkete bilgilendirme amacıyla gönderdiği resmi bir uyarıdır. OpenSea CEO’su Devin Finzer, X’de yaptığı bir gönderide, “OpenSea, SEC’ten NFT’lerimizin platformumuzda menkul kıymetler olduğuna dair bir dava tehdidi içeren bir Wells Bildirimi aldı. Yaratıcılara ve sanatçılara yönelik bu kapsamlı hamle karşısında şaşkınız. Ancak savunmaya ve mücadeleye hazırız.” Açıklamasında bulundu. SEC daha önce NFT’lere karşı çeşitli soruşturmalar açmıştı. Ancak OpenSea durumu önceki soruşturmalardan farklı: SEC bu kez NFT yayıncılarıyla değil, bir platformla karşı karşıya.

Üretken yapay zeka yıldızlarından Nvidia’nın çeyreklik sonuçlarına yakın bakış

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Nvidia’nın çeyreklik finansal sonuçları, üretken yapay zeka ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikteydi. Nvidia, yılın ikinci çeyreğinde 13,51 milyar dolar gelir bildirdi. Bu miktarla Wall Street beklentilerini de aşmış ve bir yıl önceki 6,7 milyar dolarlık gelirinin iki katından fazlasına ulaşmış oldu. Sonuçlar aynı zamanda Nvidia’nın iş modelinin de büyük ölçüde değiştiğini gösteriyor. Şirketin oyun birimi önceki dönemlerde gelirin ana kaynağıydı. Nvidia’nın oyun gelirleri artsa da -örneğin ikinci çeyrek geliri bir önceki yıla göre yüzde 22 artışla 2,49 milyar dolara ulaştı- artık veri merkezi birimi öne geçmiş durumda. Nvidia’nın veri merkezi işi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 141 ve bir önceki yıla göre yüzde 171 artışla şirketin toplam gelirinin yüzde 75’ten fazlasını oluşturdu. Yapay zeka üretiminin ana tedarikçilerinden biri haline gelen Nvidia’nın kurucu ortağı ve CEO’su Jensen Huang, “Yeni bir bilişim devri başladı. Dünyadaki şirketler genel amaçlı bilişimden hızlandırılmış bilişime ve yapay zeka üretimine geçiş yapıyor” şeklinde görüşlerini bildirdi. Şirketin A100 ve H100 AI çipleri, başta ChatGPT olmak üzere yapay zeka uygulamalarını oluşturmak ve çalıştırmak için kullanılıyor.

Üretken yapay zeka ile oyunlardaki NPC karakterlerin optimizasyonu

Eski Riot Games çalışanları, video oyunlarındaki NPC’leri güçlendirmek için üretken yapay zekayı kullanıyor. NPC ya da Türkçesiyle oyuncu olmayan karakter; bir oyunda, oyuncu tarafından kontrol edilemeyen karakter anlamına gelmekte. NPC genel olarak rol yapma oyunlarında kullanılırken, bir anlamda filmlerdeki figüranlara da benzetilebilir. Jam & Tea Studios, oyunlarındaki NPC’lerle etkileşim şeklini değiştirmek için üretken yapay zekayı uygulayan en yeni oyun girişimi olarak dikkatleri çekiyor. Geleneksel olarak oyunlardaki NPC’ler, daha önceden belirlenmiş betikler tarafından yönlendirilir ve bu genelde tekrarlayıcı, gerçekçi olmayan ve sıkıcı hissettirir. Ancak üretken yapay zeka devreye girdiğinde oyuncular bir sohbet başlatabilir ve NPC’lerle istedikleri şekilde etkileşime geçebilir. Karşılarında gerçekten de insan tarafından yönetilen bir karakter varmış gibi hissedebilir. Jam & Tea’nin ilk oyunu Retail Mage, yapay zeka araçlarını oyun mekaniği, içerik üretimi, diyalog ve eşya üretimi için kullanacak. Retail Mage, oyuncuların sihirli bir mobilya mağazasında çalışan bir sihirbazın rolünü üstlenebilecekleri bir rol yapma oyunu olarak konumlanıyor ve oyunun ana amacı müşterilere yardımcı olarak beş yıldızlı yorumlar almak.

Bu içerik en son 3 Eylül 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN