Mobil oyunlar 2023’te kullanıcı kazanımı için 29 milyar dolar harcadı

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Ventures Yöneticisi Erman Taylan, oyun, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Mobil oyunlar 2023’te kullanıcı kazanımı için 29 milyar dolar harcadı

Mobil oyunlar 2023’te kullanıcı kazanımı için 29 milyar dolar harcadı. Bu bütçenin yüzde 40’ı ABD’de kullanıldı. Mobil uygulama reklam verileri platformu AppsFlyer, mobil oyun pazarına ilişkin yıllık raporunu yayınladı. Rapor tahminlere dayalı bir yaklaşımdan ziyade, aylık en az 3.000 organik olmayan yüklemeye sahip 15.000 oyun uygulamasından toplanan anonim verileri kullanıyor. Raporda oyunların kullanıcı edinme biçimlerinin gün geçtikçe bulanıklaştığı görülüyor ve en rekabetçi pazar ABD olarak belirtilirken toplam bütçenin yüzde 40’ını yine ABD’nin aldığı görülüyor. Hem organik hem de ücretli indirmelerde en yüksek indirmeler simülasyon ve aksiyon oyunlarından geliyor. Diğer yandan iOS’daki reklam maliyetlerinin ortalaması Android’in 5 katı. Uygulama içi satın almalarda ise ortalama oyunu indiren her 100 kullanıcıdan 5 tanesinin uygulama içi bir objeyi ya da planı satın aldığı belirtildi. Raporda bir kez satın alma yapan kişilerin yüzde 70 olasılıkla ikinci satın alımı da gerçekleştireceğinin altı çiziliyor.

Popülerlik kazanan ‘oynadıkça kazan’ temalı web3 oyunları

Nisan 2024’te yayına giren ve çok hızlı bir şekilde milyonlarca kullanıcıya ulaşan web3 oyunu Hamster Kombat, VC’lerin yatırımcı olma tekliflerini reddediyor. Son dönemde popülerlik kazanan Telegram üzerindeki play-to-earn oyunların başında gelen Hamster Kombat, Temmuz 2024 itibarıyla 200 milyon tekil oyuncuya ulaştığını açıkladı ve oyunun Telegram kanalında 53 milyon kişi var. Kullanıcılarına küresel bir şirketin CEO’su olmak gibi simülasyona sokarak çeşitli görevler veren Hamster Kombat, TON blokzinciri üzerinden çalışıyor, oyuncularıyla Telegram üzerinde buluşuyor. Hamster Kombat güçlü kullanıcı tabanını kullanarak VC yatırımı olmadan geliştirmelerine devam ediyor.

Bu içerik en son 16 Ağustos 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN