Paribu sponsorluğunda BTC Haber’de yayınlanan, Cemil Şinasi Türün, İsmail Hakkı Polat ve Erkan Öz’ün sunduğu Kripto Veteran’ın “Kadınlar Günü Özel Bölümü” yayınlandı. Programın konuğu ise, ISTBCW kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ebru Güven oldu.
Programda; ISTBCW’nin yaptığı çalışmalar, Paribu ile ortak yürütülen “Blokzincir Ekosisteminde Kadın Olmak” araştırması ve devletin kripto para yatırımlarıyla ilgili regülasyon planları konuşuldu.
Araştırmanın amacından bahsedilmesi istendiğinde Ebru Güven, Paribu ile iş birliği yaparak, kadının ekosistemdeki varlığı ile ilgili net bir envanter çıkarmak istediklerini belirtti. Fortune 100 ve blokzincir start-uplarında görev alan kadınlarla görüşülerek sonuçlar elde ettiklerine değindi. “Blokzincir projelerinde çalışan her 4 kişiden 1’inin kadın olması iyi bir sonuç fakat daha iyi seviyeye gelmesini istiyoruz” dedi.
İsmail Hakkı Polat, mobbing’le ilgili araştırma sonucunu sorduğunda Güven; sektördeki kadınların tamamının mobbing yaşamadığını dile getirdiğini ve bu durumun, klasik kurumsal yapılardan uzak ve farklı bir çalışma ortamında olmaktan kaynaklandığını belirtti.
Erkan Öz’ün, “Sektördeki kadınların blokzincirle ilgilenip, kripto parayla ilgilenmediklerini nasıl yorumluyorsunuz?” sorusunu ise Güven; sektördeki kadınların yarısından fazlasının işlem yapmadığını hatırlatarak, “Yatırım yapanların da çoğu ileriye dönük amaçlı yapıyor, trade yapanların sayısının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, transfer ve ödeme yapmak için de kripto para kullananlar var. En çok da Bitcoin’i tercih ettiklerini belirttiler, ikinci sırada da Ethereum var” diye ekledi.
Genel olarak Türün, Öz ve Polat; kadınların, bu ekosistemde daha çok yer alması gerektiğini dile getirdiler. Bunun üzerine Güven, blokzincirin kolektif bir yapıya sahip olduğunu ve Bitcoin’in de bir başkaldırı olduğunu belirtti. Bu sistemi oluşturan kodların, yasanın ta kendisi olduğuna ve cinsiyetsiz, eşit bir düzene sahip olduğuna değinerek, “Blokzincir bu yapısıyla bizleri değiştirecek” dedi.
Regülasyonlar konusuna da değinen Ebru Güven, “Bir vergilendirme ya da düzenleme yapmak için önce tanımlama yapılması gerekiyor. Kripto paraların tanımlaması yapılınca ilk düzenlemenin de borsalara geleceğini düşünüyorum fakat şimdiki düzeni çok da değiştirmeyecek bir şey olabilir” yanıtını verdi.
Erkan Öz ise, “Gelen haberlere bakılırsa uzun vadeli yatırımcıların vergiye tabi olmama durumu dahi var” dedi.
Türün ise “Devlet ve çok değerli akademisyenler, bu düzenlemeler üzerinde çalışıyorlar. Bana kalırsa netleştiğinde iyi bir yere gelecek ve vergilendirme yöntemi ile uzun vadeli yatırımcı korunacak” dedi. Ayrıca, borsaların çalışma düzeninin regülasyonla uyumlu olması gerektiğinden bahsederken, Paribu’yu örnek vererek; “En başından beri, kendi kendilerini denetleyerek çalışıyorlar” ifadesini kullandı.
Son olarak Polat, blokzincir ve kripto paranın hızla gelişen ve yenilenen bir yapıda olduğunun altını çizerek, geleneksel finansla savaşmaları ihtimalinden bahsetti. “Devletin düzenlemeleri, bu savaşın önüne geçebilir” diyerek sözlerini tamamladı.
Yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz:
Bu içerik en son 13 Kasım 2024 tarihinde güncellenmiştir.