Kripto varlık yasası hakkındaki gelişmeler

Paribu Gündem’de bugün Paribu Hukuk Müşaviri Aysu Düz; kripto parablokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Uzun zamandır beklenen ve kripto varlık yasası olarak bilinen “Sermaye Piyasası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 2 Temmuz 2024 itibarıyle Resmi Gazete’de yayımlandı ve yasalaştı. Bununla birlikte kripto varlık sektöründe çok fazla değişiklik yapılmış oldu ve en önemlisi de kripto varlık hizmet sağlayıcılara yönelik faaliyet lisansı zorunlu hale getirildi. Kripto varlık işlem platformları, kripto varlık saklama hizmeti sağlayan kuruluşlar ya da kripto varlıklar ile ilgili herhangi bir hizmet gösteren kuruluşlar faaliyetlerine devam edebilmek için Sermaye Piyasası Kurulu’nun belirlediği şartlara uyum sağlayacaklar ve Sermaye Piyasası Kurulundan faaliyet izni alacaklar.

Kanunda, kripto varlık hizmet sağlayıcı olarak faaliyet gösterme niyeti olanlar ile bu faaliyetlerine son vermek isteyenler arasında ikili bir ayrıma gidildi. Halihazırda faal olan ve faaliyetlerine devam etmek isteyen şirketler, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ay içerisinde, yani 2 Ağustos 2024’e kadar; Sermaye Piyasası Kurulu’na faaliyete devam etme iradelerini belirtecek ve çıkarılacak olan ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklarını taahhüt edecekler.

Bu kapsamda, SPK’ya faaliyet izni almak üzere gerekli şartları taşıyacaklarına yönelik taahhütte bulunan firmalar 2 Ağustos’a kadar belli başlı dokümanlar ile başvurularını gerçekleştirecekler. Diğer bir yandan, faaliyetlerine devam etmeme kararı veren şirketlerin ise yine 2 Ağustos’a kadar SPK’ya başvuru yaparak, kullanıcıların hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarını ve bu süre zarfında yeni kullanıcı kabul etmeyeceklerine dair taahhütte bulunmaları gerekiyor.

İkincil düzenlemeler ise kripto varlık yasası dediğimiz kısımda belirtilen hükümlerin detaylandırılması ve açıklanması için başta Sermaye Piyasası Kuruluna, devamında TUBİTAK’a, MASAK’a ve konusuna göre ilgili kamu kurum ve kuruluşlara atıflarda bulunuldu; bu kurumların yeni düzenlemeler gerçekleştirerek bu konuları aydınlatmalarını bekleniyor.

Bu kapsamda, kripto varlık hizmet sağlayıcıların yapacakları reklam ve pazarlama aktiviteleri ile ilgili olarak yine Kurul’un düzenlemeler yapması bekleniyor. Bunların dışında, kripto varlıkların ICO süreçleri, varlıkların platformlarda listelenmesi, platformların bilgi sistemleri gibi konularla ilgili olarak ise SPK ve TUBİTAK’ın ortaklaşa çalışmaları bekleniyor.

TUBİTAK, kripto varlıklarla ilgili yapılacak olan düzenlemelerde teknik danışman rolü ile görev alacağını kendi internet sitesi üzerinden duyurdu. Burada kripto varlıkların genel olarak hem ekonomik değeri olması hem de teknik derinliği olması sebebiyle kendilerinin kilit bir role sahip olduklarını belirttiler. Özellikle teknik kriterlerin belirlenmesi, teknik raporların hazırlanması, görüşlerin iletilmesi ve denetimlere katılınması görevlerini üsteleneceklerini paylaştılar.

İkincil düzenlemeler beklenen diğer bir kurum ise MASAK. Bu kapsamda, MASAK Salı günü ilk güncel düzenlemesini paylaştı ve 26 Temmuz 2024 itibarıyle güncel Şüpheli İşlem Bildirimi Rehberi uygulanmaya başlayacak. Özellikle şüpheli işlem bildirim formu içerisinde yapılan değişiklikler ile, işlemin bağlantısı olan kavramlar, kripto varlıkların çeşidi ve transferi ile ilgili sorulan sorular konuyu daha açıklar nitelikte yer alıyor. MASAK’ın önümüzdeki günlerde paylaşacağı uzaktan kimlik tespitinin nasıl yapılacağına dair düzenlemeler ile özellikle müşteri tanı süreçleri daha da netlik kazanacak.

Bu içerik en son 25 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN