Kripto para piyasalarındaki gelişmeler

Paribu Gündem’de bugün Paribu Raporlama ve Araştırma Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul; kripto parablokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Kripto para piyasalarındaki gelişmeler

Bitcoin fiyatı, hareketli seyri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Haziran ayının başlarında 70 bin dolar seviyelerinde seyreden Bitcoin fiyatı, yaklaşık iki haftadır devam eden aşağı yönlü hareketle 61 bin dolara kadar geriledi. Şu anki değeriyle mart ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesinden (ATH) yaklaşık olarak yüzde 15 gerilemiş durumda. Bunun sebepleri arasında 17 Haziran haftasında ortaya çıkan Alman hükümetinin siber suçlarla mücadele sırasında ele geçirdiği yaklaşık 50 bin BTC’den 6500 adedini borsalara hareket ettirmesi (yaklaşık 425 milyon dolar) ile piyasada satış yaptığının düşünülmesi de var. Ek olarak, son dönemde Bitcoin madencilerin satışları ve yatırımcıların kar alması da bu fiyat hareketine sebep olarak gösteriliyor. Özellikle de ABD’deki spot Bitcoin ETF’lerinden son iki haftada 1 milyar dolara yakın çıkış yaşandı.

Bitcoin cephesinde yaşanan bu gelişmeler yalnızca Bitcoin’i değil Ethereum ve diğer kripto paraları de etkiledi. Ethereum, mart ayında gördüğü 4 bin dolar seviyesinden yaklaşık yüzde 20 çekilmesine rağmen, bu fiyat hareketleri daha düşük piyasa değerine sahip kripto paralarda dalga boyu daha yüksek hareketler yaşanmasına sebep oldu. Ancak altcoin’lerde yaşanan fiyat hareketlerini sadece Bitcoin ve Ethereum’un fiyat hareketi ile bağdaştırmamak gerekiyor. Bu kripto paraların çoğunda dolaşımdaki token arzını artıran yeni kilit açılımları veya kilitli tutulan token’ların; özellikle de girişim sermayelerine ait olan token’ların kilitlerinin açılması ile piyasada kar almak (TP) isteyen kurumların satışlarının getirdiği baskı etkili oldu.

28 Haziran Cuma günü ABD’de açıklanacak olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) verisi de takip ediliyor. Bu veri, Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz kararını etkileyen temel enflasyon göstergelerinden biri olarak biliniyor. Fed, faiz kararları ile kripto para piyasalarının takip ettiği kurumların başında geliyor.

Spot Ethereum ETF’lerinin son durumu

ABD’de, spot Ethereum ETF’lerinde ise bu hafta bir gelişme olması beklentisi mevcut. SEC Başkanı Gary Gensler, spot Ethereum ETF’leri için 2024 yaz sonunu işaret ederek beklentileri öteleyen bir söylemde bulundu ancak Bloomberg analistleri SEC’ye yakın kaynaklar da açıklamalarıyla takip ediliyor. Spot Ethereum ETF’lerinin onaylanacağına dair ilk sinyali veren analistler, işlem onayı için 2 Temmuz’a işaret etti.

ABD’de seçim gündemi ve kripto paralar

ABD’deki yaklaşan seçim gündemi kripto paraları da etkiliyor. Mayıs 2024’ten bu yana kripto para cinsinden bağışları kabul edeceğini açıklayan eski ABD Başkanı Donald Trump, hem NFT’leri hem de Bitcoin madenciliğini savunan konuşmaları ile öne çıkıyor ve sektör paydaşlarının desteğini alıyor. Buna ek olarak Ark invest’in başındaki Cathie Wood da Trump’ı destekleyeceğini açıkladı. Biden ve Trump’ın bir araya geldiği ABD başkanlık tartışması 27 Haziran’da canlı yayınlanacak.

 

Bu içerik en son 24 Haziran 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN