Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Takibi Araştırması’nın sonuçları açıklandı

Paribu ve FutureBright Group iş birliğiyle hazırlanan “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Takibi Araştırması-2024”ün sonuçları açıklandı.

Alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu Paribu, sektördeki en kapsamlı araştırma olma niteliği taşıyan ve her yıl yaptığı Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın devamı niteliğindeki Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Takibi Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. FutureBright Group iş birliği ile gerçekleşen araştırma Aralık 2023 ve Şubat 2024 arasında yapıldı. Endeks Takibi Araştırması, Temmuz 2023’te saha süresi sona eren Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması üzerinden geçen 6 aylık dönemdeki değişiklikleri gözlemlemek ve sektöre yol gösterici tarafsız bilgiler sunmak için yapıldı.

Türkiye temsili illerde ikamet eden 1001 kadın ve erkeğin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nı destekler nitelikte. Sonuçları Eylül 2023’te açıklanan Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nda yüzde 99 olan kripto paraların bilinirlik oranı, Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Takibi Araştırması’nda da aynı seviyede. Benzer şekilde, her iki araştırmanın katılımcıları tarafından en çok bilinen kripto paralar sırasıyla yüzde 94 ile Bitcoin, yüzde 62 ile Ether ve yüzde 42 ile Dogecoin olmaya devam ediyor.

Kripto para ile işlem yapanların bu alanda araştırma yapmak için tercih ettiği kaynaklarda da benzer bir durum söz konusu. Yatırımcılar en çok kripto para platformlarının kendisine, ardından internet ve tanıdık tavsiyesine güveniyor. Altı ayda bu tercihlerde bir değişiklik görülmedi.

Blokzincir kavramının bilinirliği Eylül 2023’te yüzde 25’teyken, bu oran Şubat 2024’te yüzde 26 olarak kaydedildi. Ancak kripto para ile işlem yapanlar arasında kripto paraların blokzincir teknolojisini kullandığını bilenlerin oranı, yüzde 83’ten yüzde 93’e yükseldi. Kripto paralara dair en çok bilinen kavramlar ise hem işlem yapanlar hem de tüm araştırma katılımcıları arasında sırayla kripto para cüzdanları, akıllı sözleşmeler ve NFT oldu.

Altı aylık süreçte değişiklik gösteren önemli noktalardan biri de kripto paraların gelecekte kullanılacağını düşünenlerin oranı. Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın sonuçlarına göre kripto paraların gelecekte kullanılacağının artmasını bekleyenlerin oranı yüzde 39’ken, bu oran Şubat 2024’te yüzde 51’e yükseldi. Aynı dönem içinde kripto paraların kısa vadeli al sat işlemleri için kullanıldığını söyleyenlerin oranı ise işlem yapanlarda yüzde 79’dan yüzde 68’e geriledi.

Araştırmanın demografik verileri incelendiğinde 25-34 yaş arasındaki kişilerin kripto paralarla işlem yapma oranının yüzde 26’dan yüzde 30’a yükseldiği kaydedildi. Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Takibi Araştırması’nın dikkat çeken bir diğer sonucu da işlem yapanların hesaplarını kontrol etme sıklığı. Kripto paralarla işlem yapan her 4 kişiden 1’i günde en az bir kez hesabını kontrol ediyor ve yine kripto paralarla işlem yapan her 4 kişiden 1’i, ilk işlemini son 6 ay içerisinde gerçekleştirmiş durumda.

Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Takibi Araştırması’nın sonuçları açıklandı - ParibuLog

Bu içerik en son 11 Haziran 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN