Merakla beklenen Bitcoin Cash yarılanmasının yanı sıra Koronavirüs’le ilgili çalışmalarda blokzincir teknolojisinden gün geçtikçe daha etkin şekilde yararlanılması geçtiğimiz haftanın önemli konu başlıklarını oluşturdu.
LogEditor
Bitcoin Cash yarılanması ve ilk etkiler
Haftanın ilgiyle takip edilen gelişmesi Bitcoin Cash’teki blok ödülü yarılanmasıydı. Yarılanmayla birlikte blok ödülü 12,5 BCH’den 6,25 BCH’ye düştü.
- Bu durumun ilk etkisi yarılanmanın hemen sonrasında ortaya çıktı. BCH blokları ortalama 10 dakikada oluşturulurken yarılanma sonrasındaki ilk blokun ortaya çıkması yaklaşık 2 saat sürdü.
- Ancak daha sonra blok üretim süresi ortalama seviyelerine tekrar ulaştı.
- Yarılanmanın işlem gücüne etkisi daha sağlıklı bir şekilde zamanla gözlemlenecek.
- Bitcoin Cash’in ardından Bitcoin Satoshi’s Vision’ın da yarılanması gerçekleşti ve artık gözler Mayıs ayındaki Bitcoin yarılanmasına döndü.
Virüs semptomları blokzincirle izlenebilecek
Blokzincir teknolojisinin Koronavirüs’le mücadelede kullanımı da devam ediyor.
- Çin merkezli bir kurye firması olan SF Express’in tıbbi malzeme taşımak için blokzincir teknolojisine yöneldiği medyaya yansımıştı.
- Daha önceki LogEditor yazısında belirttiğimiz gibi, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) salgınla ilgili verileri paylaşmak için blokzincir üzerinde çalışmalar yapıyor.
- Bu alanda yeni bir gelişme daha yaşandı. Kanada merkezli bir teknoloji şirketi olan VitalHub Corp, virüs semptomlarını tarayacak blokzincir tabanlı bir uygulama geliştirdiğini duyurdu.
- DOCit adlı uygulama ile ateş, baş ağrısı, solunum bozuklukları gibi semptomları kaydederek bu bilgileri gerçek zamanlı olarak paylaşacak.
Microsoft’a madencilik sistemi patenti
Haftanın önemli gelişmelerinden biri de Microsoft’un aldığı madencilik sistemi patentiydi.
- Şirket, bazı görevlerin yerine getirilmesi karşılığında kripto para ile ödüllendirmek istiyor.
- Microsoft, kullanıcıların cihazlarına entegre edilecek bir sistemle yapılan görevleri analiz etmeyi ve kullanıcıya görevler karşılığında kripto para vermeyi planlıyor.
ISTBCW Use-Case serisi Paribu sponsorluğunda sürüyor
Blokzincir teknolojisi üzerine çalışmalar Türkiye’de devam ediyor.
- Kripto para ve blokzincir üzerine yetkin çalışmalarıyla bilinen Blockchain Women’in sürdürdüğü Use-Case serisi artık Paribu sponsorluğunda devam ediyor.
- Paribu’nun sponsorluğundaki ilk sunumda Dr. Gökçe Phillips, “Kripto Paralar ve Token Ekonomisi”ni anlattı.
- Türkiye’nin blokzincir teknolojisinden yararlanması için çalışmalarını sürdüren Paribu ile Istanbul Blockchain Women’ın iş birliği ekosistemin gelişimi için önemli bir adım olarak nitelendirildi.
Tüm bu gelişmeler, hem ekonomi hem de Koronavirüs’ün etkilerini en aza indirme konusunda blokzincir teknolojisinin ne kadar kritik bir önem taşıdığını ortaya koyuyor. Bu alanda yapılacak her çalışmanın ve adımın ciddi avantajlar sağlamaya devam edeceği ise ortada…
Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.