BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Günün öne çıkan başlıkları şöyle:
Hong Kong, tokenizasyon için yeni düzenlemeler getirebilir
Asya’da bir Web3 merkezi oluşturma çabalarını sürdüren Hong Kong’un tokenize varlıklar, stabil kripto paralar ve kripto para işlemleri konusunda daha fazla politika belgesi ve genelge yayınlaması bekleniyor. Hong Kong Mali Hizmetler ve Hazine Bakanı Hui, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Hong Kong Fintech Haftası’nda konuşan bakan, hükümetin Web3 inovasyonunu teşvik etmeye devam ettiğini söyledi. Hui, Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu’nun yakında tokenize menkul kıymetlerle ilgili faaliyetlerde bulunan aracı firmalar ve SFC tarafından izin verilen yatırım ürünlerinin tokenizasyonu hakkında genelgeler yayınlayacağını da belirtti.
Adidas ve Bugatti’den iş birliği
Adidas ve lüks araba üreticisi Bugatti’den iş birliği açıklaması geldi. İki şirket, Adidas’ın Web3 platformunda satışa çıkarılacak sınırlı sayıda krampon üretecek. 99 adet üretilecek olan bu ayakkabılar, siyah ve erken dönem Bugatti Grand Prix modellerinden esinlenen mavi renkte olacak. Satışlar 8-11 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Satılan ayakkabıların dijital ikizleri de olacak.
İspanyolların Dijital Euro’ya ilgisi düşük
İspanya Merkez Bankası dijital euro’nun potansiyel olarak kullanılmasını desteklerken, ülke nüfusu Avrupa Merkez Bankası’nın dijital para birimi projesi için aynı fikirde değil. İspanya Merkez Bankası “nakit kullanımı alışkanlıkları hakkında bir araştırma” başlıklı bir çalışma gerçekleştirdi. Toplamda 1600 kişinin katıldığı araştırmada kamu ve küçük işletme temsilcileri yer aldı. Avrupa Birliği’nde gelecekte kullanabilecek potansiyel bir dijital euro da sorulan sorular arasındaydı. Çalışma sonucunda toplumun yalnızca yüzde 20’sinin geleneksel ödemelerini gerçekleştirmek için dijital euro’yu kullanacağı ortaya çıktı. Toplumun yüzde 65’i ise dijital euro’yu kullanmayacağını belirtti. Bir yıl önce, katılımcıların yalnızca yüzde 58’i dijital euro’yu kullanmayacağını söylemişti. Dikkat çeken bir başka sonuç da yaş gruplarıyla ilgili. Dijital euro’nun kullanılmasını en çok isteyenler ise yüzde 36 ile 18-24 yaş arasındakiler. Bu oran, yaş arttıkça kademeli olarak azalıyor. 25-34 yaş arası için yüzde 31 olan isteklilik oranı, 65 yaş üstü için sadece yüzde 7.
Bu içerik en son 13 Kasım 2024 tarihinde güncellenmiştir.