BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, blokzincir ve kripto para sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı.
Günün öne çıkan başlıkları şöyle:
Ethereum’un Shapella güncellemesi bu gece gerçekleşecek
Ethereum blokzincir ağındaki Ethereum Sanal Makinelerinin (EVM) hepsinde yapılacak olan Shapella güncellemesi bu gece Türkiye saatiyle 01.20’de gerçekleşecek.
Güncellemeyle birlikte daha önce yapılması planlanan değişiklikler hayata geçecek ve ağ, hard fork’un (sert çatallanma) ardından yeni versiyonu ile kesintiye uğramadan ilerlemeye devam edecek.
Hard fork, blokzincir ağlarında geriye dönüşü mümkün olmayan keskin bir ayrım olduğundan bu geceki güncelleme Ethereum için önemli bir dönüm noktası olacak. Bağlı ether’lerin vadeli hesaplardan bozdurulabilmesi de güncellemeyle gelen en önemli değişiklik olacak. Buna imkân sağlayan iyileştirme dilekçesi ya da teklifi de EIP-4895 olarak kayda geçecek. Şu an ağda kilitli olarak duran 16 milyon ETH var ve bu da toplam ether’lerin %13’ünden fazlasına karşılık geliyor.
Fransa, Metaverse iştişaresini yayınladı
Fransa Ekonomi Bakanlığı, uluslararası internet devlerinin Metaverse üzerindeki hakimiyetini durdurmayı yani; ABD merkezli Meta gibi şirketlerin bu alanda hakim güç olmasının önüne geçmek istiyor.
Emmanuel Macron hükümeti, Avrupa için “dijital egemenlik” olarak adlandırdığı bu durumu oluşturabilmek için sanal dünyaların gizlilik, sağlık ve çevresel riskleri de dahil olmak üzere politika konularında görüş arayışını sürdürüyor. 2 Mayıs’a kadar devam edecek olan istişarede; sanal ve artırılmış gerçeklik, oyun platformları ve kripto para birimlerinin temelini oluşturan blokzincir teknolojisi görüşülecek.
IMF’ten kripto para düzenleme çağrısı
Uluslararası Para Fonu (IMF), yayınladığı “Küresel Finansal İstikrar Raporu”nda kripto piyasalar için “zorlu bir yılın” geçtiğini ve bununla birlikte sektörün kapsamlı ve tutarlı bir şekilde düzenlenme ihtiyacının olduğunu belirtti.
IMF, kripto para birimi sektörünün tutarlı uluslararası düzenlemeleri olması çağrısında bulunan Finansal İstikrar Kurulu ile aynı fikirde olduğunun altını çizerken; tüketicileri ve kurumsal yönetişimi korumaya odaklanan kapsamlı ve yeterli denetim çağrısında bulundu.
Yapay zekâ botları için Smallville kasabası inşa edildi
Google ve Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yayınlanan “Generative Agents: İnsan Davranışının Etkileşimli Benzetimi” makalelede ChatGPT’de eğitilmiş botlar ile sanal bir kasaba inşa edildiği
25 yapay zekâ botundan oluşan bir topluluğun, insan yaşamından tamamen farksız bir şekilde kahvaltı hazırlarken, işe giderken, arkadaşlarıyla öğle yemeği yerken ve hatta bir parti verirken gözlemlendiği belirtildi. Henüz herhangi bir değerlendirmeden geçmeyen çalışmanın amacı ise, yaşam simülasyonu oyunlarından esinlenen küçük ve etkileşimli bir yapay zeka botları topluluğu oluşturmak.
Botlar, edindikleri yeni bilgileri hafızalarında depolayarak ve daha sonra bu bilgileri yansıtacak şekilde davranıyor. Örneğin; ocakta yemeğin yandığını gören botlar, ocağı kapatabiliyor. Hatta günlük planlarını koordine edebiliyor ve diğer botlarla anlamlı konuşmalar yapabiliyorlar.
Bu içerik en son 1 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir.