Dünya Ekonomik Forumu’nda tokenize varlıklar konuşuldu

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Dünya Ekonomik Forumu’nda tokenize varlıklar konuşuldu

 Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) Circle CEO’su Jeremy Allaire, Bitkub Capital CEO’su Jirayut “Topp” Srupsrisopa, Finlandiya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Timo Harraka ve Yield Guild Games kurucu ortağı Beryl Li’nin yer aldığı “Tokenleştirilmiş Ekonomiler, Canlanıyor” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Panelde yapılan geniş kapsamlı bir tartışmada ekonominin gelecekte giderek daha fazla tokenize olacağı; ilerleyen dönemlerde karbon kredileri, konut, elektrik, devlet tahvilleri, döviz ve diğer gerçek dünya varlıkları blokzincir üzerinde alınıp satılacağı yönünde bir sonuca varıldı.

Tüm katılımcılar, tokenize varlıkların geleceği konusunda iyimser olsalar da bu ekonomiyi gerçeğe dönüştürmek için hükümetlerin daha net düzenlemeler yapması gerektiği ve daha iyi kullanıcı arayüzlerine ihtiyaç duyulacağı yönünde hemfikirdi.

Dünya Ekonomik Forumu’nda Küresel İş Birliği Köyü adında Metaverse platformu kuruldu

WEF İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab, Microsoft ve bilişim devi Accenture’nin ortaklaşa yürüttüğü ve gerçek bir İsviçre kasabası gibi tasarlanan sanal köy projesinin Davos’un paydaşları için sürekli bir buluşma alanı olmasını ve konferansı bir haftalık kapalı bir toplantıdan yıl boyu süren bir projeye dönüştürülmesini umuyor. Schwab, ocak ayından önce TIME’a verdiği demeçte “Bu, küresel iş birliğinde devrim yaratabilir” şeklinde konuştu.

Ortak çalışma alanlarında bir araya gelen, hükümet binalarındaki konferanslara katılan ve müzeleri gezen insanlar, sanal köy projesini avatar olarak yapacak. Microsoft Teams yazılımının daha sürükleyici bir versiyonu olan Microsoft Mesh kullanılarak inşa edilen projede aralarında Meta ve Uluslararası Para Fonu’nun da bulunduğu 80’den fazla lider kuruluş yer alacak.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), MIT ve UNICEF gibi kamu, sivil toplum ve akademi temsilcilerinin yanı sıra; her biri kendi alanında öne çıkan küresel şirketlerin kurucu ortaklar olarak bulunduğu listede tek Türk şirketi olarak Sabancı Holding yer alıyor.

Çin’in dijital yuanı akıllı sözleşme işlevselliği kazanıyor

2020 yılından bu yana yaptığı test alışmalarıyla CBDC gelişiminin ön saflarında yer alan Çin’de dijital yuan, perakendeden menkul kıymetlere kadar pek çok alanda alım satım için kullanılıyor. Şimdi ise, üzerinde akıllı sözleşme işlevselliği için test çalışmaları başlatıldı. Süreç olumlu tamamlandığı takdirde dijital yuanın üzerinde akıllı sözleşmeler aktif hâle gelecek.

Ulusal Avustralya Bankası, Ethereum ve Algorand üzerinde stabil kripto para çıkaracak

Avustralya’nın büyük bankalarından Ulusal Avustralya Bankası (NAB) Ethereum ve Algorand üzerinde stabil kripto para çıkaracağını duyurdu. Bu yıl içinde piyasaya sürülmesi planlanan ve ismi AUDN olarak belirlenen coin ile NAB, Avustralya’da stabil kripto para çıkaran ikinci büyük banka olacak.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

Geçtiğimiz hafta gündemde yer alan diğer önemli haberler ise şöyleydi:

Shiba Inu geliştiricileri, katman-2 (beta) yükseltmesini duyurdu 

Shiba Inu geliştiricileri, Ethereum mainnet üzerinde çalışacak yeni katman-2 ağı Shibarium’un beta sürümünü duyurdu. Yayınlanan güncellemede katman-2’ler hakkında bilgi verilirken gelecek yükseltmelerle Shib üzerinde küçük işlemlerdeki giriş engellerini kaldırmak, hızı yükseltmek, merkeziyetsiz uygulamaların geliştirilmesine izin vermek ve NFT’leri entegre etmek gibi hedeflerin olduğu vurgulandı. 

İran, altın destekli stabil kripto para ihracatı için Rusya’yla anlaştı 

İran Merkez Bankası, altın rezerviyle desteklenen yeni kripto para birimini ortaklaşa ihraç etmek için Rusya Hükümeti ile iş birliği yapacağını belirtti. Altın destekli yeni stabil kripto para ile ABD doları, Rus rublesi ve İran riyali gibi itibari para transferlerinin blokzincir üzerinde ambargolara takılmadan yapılması hedefleniyor. 

AB Kripto Varlık Piyasaları düzenlemesine yönelik oylama nisana ertelendi 

Avrupa Birliği, küresel kripto piyasasının beklediği Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemelerine ilişkin son oylamayı nisan ayına erteledi. Son iki ayda ikinci kez ertelenen oylamanın gecikme sebebi olarak ise; 400 sayfalık yasa taslağının, birliğe üye olan 24 ülkenin resmi diline çevrilme süreci gösteriliyor.

Synergy Land oyununu Solana’dan Polygon’a taşınıyor 

Ethereum 2. katman ölçeklendirme çözümü Polygon, Synergy Land adlı web3 oyununu Solana’dan Polygon ağına taşımak ve dahil etmek için Web3 oyun geliştirme platformu Xternity ile iş birliği yaptı. 

Bu geçiş sürecinde kullanıcıların, Phantom ve MetaMask gibi Solana uyumlu cüzdanlarını bağlaması, varlıklarını Solana’da yakması ve onları Polygon’da yeniden oluşturması gerekiyor. 

Bu içerik en son 11 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN