LogEditor
Bitcoin geçtiğimiz günlerde farklı gelişmelerle gündeme gelirken önce olup bitenleri hızlıca gözden geçirelim.
- ABD ve Avrupa’da yapılan bir araştırma, büyük ölçekli kurumsal yatırımcıların yaklaşık üçte birinin Bitcoin ve altcoin yatırımı yaptığını ortaya çıkardı. Katılımcıların dörtte birinden fazlası yatırımını Bitcoin’e yaptığını belirtti. Araştırma sonucu, kripto para birimlerinin kişisel yatırımların yanında kurumsal yatırımlar için de en önemli seçeneklerden biri olduğunu gösterdi.
- Bitcoin’in ödeme aracı olması konusunda ilginç bir haber medyaya yansıdı. Avustralya ve Yeni Zelanda’da Coca Cola satan 1200 otomat Bitcoin ile ödeme kabul edecek şekilde dizayn edildi. Sistem, Bitcoin’in Avustralya ve Yeni Zelanda dolarına dönüştürülmesini sağlıyor ve ödeme bu şekilde gerçekleşiyor.
- Bir gelişme de madencilik alanından… Bitcoin blok ödülü yarılanmasının ardından bazı madenciler faaliyetlerini sonlandırmıştı. Ancak Bitcoin ağ zorluğu otomatik olarak ayarlandı ve zorluk yaklaşık yüzde 10 oranında azaldı. Bu hamlenin ardından faaliyetini durduran madencilerin bir bölümü çalışmalarını sürdürmeye başladı.
- Microsoft, Bitcoin blokzinciri tabanlı kimlik sistemi ION’un beta testi aşamasına geçti. Ağ, kullanıcı adı ihtiyacının yerini alacak merkeziyetsiz bir kimlik tespit edici sunacak.
Gelişmeler Bitcoin kullanımının ve avantajlarının gün geçtikçe arttığını gösteriyor. Kurumsal yatırımlarda ibre Bitcoin’e döndü, ödeme aracı olarak kullanılmasında yeni bir evrenin sinyalleri verildi, madencilik faaliyetlerindeki aksaklık giderildi ve blokzincir teknolojisi veri gizliliği konusunda rüşdünü ispat etti.
Tüm bunlar Bitcoin’e olan yönelimin ne kadar güçlü olduğunun göstergesi. Ancak bir sorun var. Bitcoin’e ilgileri gün geçtikçe artanlar yalnızca merkeziyetsiz finansın avantajlarından yararlanmak isteyenler değil. Dolandırıcılar da gözlerini bu alana çevirdi.
- Amerika’da bir dolandırıcı, hedef aldığı iki yatırımcının SIM’ini kendi telefonuna yönlendirdi ve kişisel bilgilerine erişti. Bu yolla kripto paraları ele geçirip kişisel veriler karşılığında 100 Bitcoin fidye isteyen dolandırıcının kimliği ortaya çıktı, yargılamasının kısa sürede başlayacağı bildirildi.
- Bir başka dolandırıcılık girişimi Elon Musk’ın ve uzay programı SpaceX’in adı kullanılarak yapıldı. Dolandırıcılar bazı resmi YouTube kanallarını çalıp adını SpaceX Live veya SpaceX olarak değiştiriyor, buradan Musk’ın daha evvel verdiği bir konferansın videosunu paylaşıyor ve uzay araştırmaları için “bağış” topluyor. Dolandırıcıların bu yolla 2 günde 150 bin dolar elde ettiği medyaya yansıdı.
- Bir diğer “tuhaf” yöntem ise “bir ölüm haberi” üzerinden denendi. Martin Lewis adlı İngiliz para tasarrufu uzmanının öldüğüne dair yalan haberler yapıldı. Bu habere tıklayanlar, sahte bir Bitcoin yatırım içeriğine yönlendiriliyor. Bu yolla kullanıcı verilerinin ele geçirilmek istendiği düşünülüyor.
Aslında dolandırıcılık girişimlerinin biçimi değişkenlik gösterse de tedbirli olma yöntemleri ve gerekliliği değişmiyor. Konu dijital varlıklarınızı güvenle muhafaza etmek, yani Bitcoin’i olası kötü niyetli girişimlerden kurtarmaksa bunun gerekliliklerini sağlamak çok da zor değil. Neler mi yapmak gerekiyor?
- Dijital varlıklarınıza, cüzdanlarınıza dair bilgileri kimseyle paylaşmayın.
- Yalnızca güvenilir dijital varlık işlem platformlarını kullanın.
- Doğrudan resmi kanallar üzerinden duyurulmamış hiçbir bağış kampanyası için ödeme yapmayın.
- Gerçek dışı kazanç vaatlerine itibar etmeyin.
- Kaynağından emin olunmayan hiçbir bağlantıya tıklamayın.
“Olan biteni kaçırma korkusuyla”, acele verilmiş kararlarla değil, daima tedbirli olarak yatırımları yönetmek dijital varlıklarınızın geleceğe taşınması ve değer kazanması için en temel gerekliliklerdir. Bitcoin’i kötü niyetli girişimlerden kurtarmak, yatırımların değerlenmesine zemin hazırlamanın biricik yoludur. Bitcoin alıp değerlenmesini beklemek ya da bununla Coca Cola almak sizin tercihinizdir. Hesabınızdaki Bitcoin’i kurtarmak da öyle.
Bu içerik en son 1 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir.