BloombergHT’deki yayına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Günün öne çıkan başlıkları şöyle:
Avrupa Parlamentosu, akıllı sözleşme yasasını onayladı
Avrupa Parlamentosu, verilere erişimdeki engelleri ortadan kaldırıp inovasyonu artırmak amacıyla hazırlanan yasa tasarısını kabul etti. Daha önce bireylere akıllı cihazlardan gelen bilgiler üzerinde daha fazla kontrol sağlamayı amaçlayan hükümler içeren yasa tasarısındaki “Akıllı sözleşme; sözleşmeyi, işlemi durdurması veya kesintiye uğraması için sıfırlayabilen ve talimat verebilen dahili işlevleri içerecektir” maddesinin değiştirilemez olması web3 topluluğunda endişelere neden oldu. Konunun uzmanları, bu maddenin değiştirilebilir olmasının, yine akıllı kontratların bizatihi kendisini, kimsenin tahmin dahi edemeyeceği şekilde tehlikeye atacağı yönünde açıklamada bulundu. Bu yasa tasarısının yürürlüğe girmesi için AB üye ülkeleriyle müzakere edilecek.
Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden CBDC için ortak pilot program
Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) için ortak pilot program yürütecek. Hindistan Merkez Bankası ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası, iki ülkenin CBDC’leri arasındaki ortak noktaları ve çalışılabilirliği artırmak amacıyla Abu Dabi’de mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma sonrasında yapılan açıklamada, merkez bankalarının sınır ötesi CBDC işçi dövizi ve ticaret işlemlerini kolaylaştırmak için pilot uygulamayı birlikte uygulayacakları belirtildi.
FedNow temmuz ayında başlayacak
Amerikan Merkez Bankası FED; yılın her günü, günün her saati, büyüklüğü veya coğrafi konumu ne olursa olsun finansal kuruluşların anında ödeme hizmetlerine ülke çapında erişimini kolaylaştırma amacındaki FedNow hizmetinin temmuz ayında başlatılacağını açıkladı. FedNow’ın sağlam bir dizi temel takas ve mutabakat işlevselliği ve katma değerli özelliklerle nisan ayının ilk haftasında başlatılması planlanıyor.
Bu hizmetin bir parçası olan, buna katılan finansal kuruluşlar aracılığı ile işletmeler ve bireyler istedikleri zaman ödeme işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu sayede anında ve tam şekilde fonlarına erişebilecek; bunları yönetme ve zamana duyarlı ödeme yapma konusunda daha fazla esnekliğe sahip olacaklar. Geleneksel finans dünyasının en büyük oyuncularından birinin bu yeniliklere ayak uydurması, sektörün geleceği açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Bu içerik en son 16 Mart 2023 tarihinde güncellenmiştir.