Yekta Kopan ile Yarının Dünyası’nın sezon finali konukları tarihçi Emrah Safa Gürkan ve akademisyen İsmail Hakkı Polat oldu. Programda para ve kripto para tarihi üzerine konuşuldu.
Emrah Safa Gürkan, “Tarihte takas sistemi diye bir şey yok, hediyeleşme var” derken; İsmail Hakkı Polat, “Bitcoin, finansal zenginlik değil, finansal bağımsızlık getirmek için var” diyen Satoshi Nakamoto’ya atıfta bulundu.
“Kripto para pandemide güvenli liman oldu”
Paranın ve kripto paranın tarihinin yanı sıra, pandeminin etkileri üzerine gerçekleşen sohbette Emrah Safa Gürkan, tarihin sadece tarihle açıklanamayacağını belirtti. “Tarihi anlamak için ekonomi, sosyoloji, antropoloji ve psikoloji de bilmek gerekir. Toplumları anlamak için birtakım laboratuvarlara gitmeniz lazım. Biz değişik laboratuvarlara giden insanlarız tarihçiler olarak.” Buradan yola çıkarak, pandeminin ekonomik ve sosyal faturalarının da olduğunu söyledi.
İsmail Hakkı Polat, tarih ve ekonomi ilişkisi üzerine şunları dile getirdi:
“Tarihsel kökleri üzerinden doğru değerlendirdiğiniz ve dijital dünyayla da benzeştirdiğiniz zaman kripto paradaki temel talebin gerçek hayatta da olduğunu görüyorsunuz. Bu yüzden pandemiyle beraber kripto para için ‘güvenli liman’ vasfı oluştu.”
“Kripto parayla ilgilenenler paranın tarihine bakmalı”
Emrah Safa Gürkan paranın tarihini aktarırken, konsensüs mekanizmasına değindi. İsmail Hakkı Polat ise, kripto paranın insanlar üzerinde konsensüs sağlanmasıyla oluştuğunu belirtti.
Kripto parayla ilgilenen kişilerin paranın tarihine hâkim olmaları gerektiğini belirten Polat, şu ifadeleri kullandı: “Bu işin kökenini, aslında neye hizmet ettiğini anladığınız andan itibaren çok daha güçlü bir noktadasınız. Ekosistemde daha uzun vadeli bir konum kazanmış olursunuz.”
Paranın çıkışından kripto paraların nasıl değer kazandığına kadar uzanan programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Bu içerik en son 4 Haziran 2024 tarihinde güncellenmiştir.