Yekta Kopan ile Yarının Dünyası, Emre Alkin ve Turan Sert’in konuk olduğu 3. bölümü ile yayında. Değer kavramının tarihi ve felsefesiyle başlayan söyleşi, blokzincirin karmaşık kabul edilen yanlarına ve Elon Musk ile Tesla’ya kadar uzandı.
Alkin ve Sert, blokzincir teknolojisinin bir devrim niteliği taşıdığını dile getirirken, kullanılabileceği her alanda emek ve bilginin muhafaza edilip aktarılması açısından da önemli bir güce sahip olduğunun altını çizdi.
Emre Alkin konuyla ilgili görüşlerini “Emeğin gerçek değerini verebilecek bir sistem var mı diye ortaya koyduğunuzda, bugüne kadarki bulunmuş en iyi sistem blokzincir ile başlayacak olan sistem” şeklinde aktarırken; Turan Sert ise, blokzincir teknolojisinin bilginin varlığını korumayı ve aktarmayı üstlendiğini belirterek, “Değeri korumak ve aktarabilmeyi, sınırlı sayıda tutabilmeyi herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmadan yapabilme şansına ulaştık” ifadelerini kullandı.
Blokzincir teknolojisinin kullanım alanları
Yekta Kopan, konuklarına; “Blokzincir teknolojisi hangi alanlarda kullanılır, merkeziyetsizleştirme durumu hangi alanlara doğru taşır bizi?” sorusunu yönelttiğinde de Alkin ve Sert farklı açılardan görüşlerini aktardı.
Konuyu kuşkuculuk açısından ele alan Alkin, blokzincir teknolojisi, işleyişteki kuşkuların ortadan kalkmasını sağlıyor. “Bilgileri otantik, otonom ve anonim şekilde, üzerinde tahribat yapılması imkansız biçimde, dünyanın her yerinde döndürebiliyoruz” dedi.
Turan Sert, otantik olma kavramının üzerinde durulması gerektiğinin altını çizerek blokzincirin sanat alanında kullanımından örnek verdi. Sert, “Sanatçı akıllı kontratla blokzincire eserini işleyip ben bunu X kişisine satıyorum, o da başkasına satarsa %10 pay alacağım diye belirttiğinde, akıllı kontrat otomatik olarak satış değerinin %10’unu satıcıya götürüyor” şeklinde konuyu açıklığa kavuşturdu.
Blokzincir üzerine merak edilen pek çok sorunun yanıtlarıyla buluştuğu programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz:
Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.