Boğa sezonu ya da boğa piyasası, fiyatların yükseldiği veya yükselmesinin beklendiği bir finansal piyasanın tanımlamak için kullanılır.
Bu terimin kökeninin, boğaların her şeyi boynuzlarıyla aşağıdan yukarıya kaldırdıkları inancından geldiği varsayılmaktadır. “Boğa piyasası” terimi genellikle borsaya atıfta bulunmak için kullanılır; ancak tahviller, emlak, para birimleri ve emtialar gibi alınıp satılan her şeye uygulanabilir.
Menkul kıymetlerin fiyatları alım satım sırasında sürekli arttığından ve düştüğünden, “boğa piyasası” terimi genellikle güvenlik fiyatlarının büyük bir kısmının yükseldiği uzun dönemler için ayrılmıştır. Boğa piyasaları aylarca hatta yıllarca sürebilmektedir.
Boğa piyasaları, iyimserlik, yatırımcı güveni ve olumlu sonuçların uzun süre devam etmesi gerektiği beklentilerine sahiptir. Piyasadaki eğilimlerin ne zaman değişebileceğini sürekli olarak tahmin etmek zordur. Zorluğun bir kısmı, psikolojik etkilerin ve spekülasyonların bazen pazarlarda büyük bir rol oynayabileceğidir.
Bir boğa piyasasını tanımlamak için kullanılan spesifik ve evrensel bir metrik yoktur. Bununla birlikte, teknik olarak ilgili piyasanın en düşük seviyesinden %20 yükselmiş olması beklenir. Boğa piyasalarını tahmin etmek zor olduğundan, analistler genellikle bu fenomeni ancak olaydan sonra tanıyabilirler. Yakın tarihte kayda değer bir boğa piyasası, 2003-2007 arasındaki dönemdir. Bu süre zarfında S&P 500, bir önceki düşüşün ardından önemli oranda artmıştır; 2008 mali krizi olduğunda, boğa piyasasından sonra, yeniden büyük düşüşler yaşandı.
Boğa piyasaları genellikle ekonomi güçlenirken veya zaten güçlü olduğunda gerçekleşir. Güçlü gayri safi yurt içi hasıla ve işsizlikteki düşüşe paralel olma eğilimindedirler ve genellikle şirket kârlarındaki artışla çakışırlar. Yatırımcı güveni de boğa piyasası boyunca tırmanma eğiliminde olacaktır. Toplam hisse senedi talebi ve piyasanın genel tonu olumlu olacaktır. Ayrıca, boğa piyasaları sırasında halka arz faaliyeti miktarında genel bir artış olacaktır.