Sanal para, ödemelerin işlenmesine yardımcı olan bir teknolojidir. Sanal para birimi kullanıcıdan kullanıcıya aktarılabilir. Cüzdan veya bulut gibi çeşitli cihazlarda saklanabilir. Para birimi takas edilebilir. Sanal para, dijital para veya elektronik para birimidir.
Sanal para birimleri herhangi bir banka veya kamu otoritesi tarafından düzenlenmez. Bu nedenle, herhangi bir geleneksel para birimleriyle ilgisi yoktur. Geliştiriciler sanal parayı düzenler ve kontrol eder. Geliştirilen her sanal para biriminin kendine özgü bir algoritması vardır. Kullanılan blokzincir teknolojisi bu sanal para birimlerini oluşturur.
Dijital para biriminin iki ana formu vardır:
Sanal Para Birimi: Belirli bir toplulukta kullanılan dijital para birimidir. Örneğin, tüm FarmVille oyuncuları, çiftlikleri için ürün satın alabilecekleri oyun içi sanal para birimine erişebilir. Sanal para birimleri yalnızca belirtilen topluluk içinde geçerlidir. FarmVille madeni paralarınızı alıp McDonald’s’tan hamburger almak için kullanamazsınız, bu nedenle gerçek dünya değeri yoktur.
Kripto Para Birimi: Bitcoin gibi gerçek dünya değerine sahip dijital para birimidir. Bu tür dijital para birimi, internet sayesinde eşler arası ağ üzerinden elektronik olarak aktarılabilirler ve matematiksel algoritmalara dayanmaktadırlar.
Kripto para biriminin bir yararı, herhangi bir ülkenin ekonomisine bağlı olmamasıdır. Bu form merkeziyetsizdir ve herhangi bir düzenleyici kuruma dayanmaz.
Kripto para birimleri herhangi bir düzenleyici kurum olmadan uluslararası işlemlerin yapılmasını kolaylaştırır. Ayrıca her tür fiziksel para birimi ile takas edilebilir. İşlemler dijital olarak onaylansa da anonimdir.
Üç ana sanal para birimi türü vardır:
Dönüştürülebilir para birimi, kapalı para birimi, eşler arası para birimi. Kripto para borsaları ve Bitcoin ATM’leri (yalnızca birkaç ülkede kullanılabilir), dönüştürülebilir para birimi için değişim aracıdır.
Kapalı para birimi yalnızca sanal topluluklarda bulunur ve reel ekonomiyle herhangi bir bağlantısı yoktur.
Eşler arası para birimi, merkezi bir bankacılık otoritesi tarafından oluşturulmayan para birimlerinin değişimini ifade eder. Özellikle yaygın bir uygulaması Bitcoin gibi kripto paralar sayesinde gerçekleşmektedir. Sanal para birimleri taraflar arasında elektronik olarak aktarılır. Eşler arası alışverişler, bireylerin bir finansal kuruma gitmeye gerek kalmadan para birimlerini hesaplarından başkalarının hesabına taşımasına izin verir. P2P ağları dijital aktarımlara dayanır ve bu da internet bağlantısının kullanılabilirliğine bağlıdır.