Fortune Türkiye’den Ersan Taylan Çıplak, derginin Haziran sayısında kuruluşundan bugüne Paribu’yu anlattı.
Paribu’nun kullanıcı sayısının 600 bin, günlük ortalama işlem hacminin ise 30 milyon dolar olduğunu vurgulayan Çıplak, “Bu dinamik şirketin, girişimcilik performansı aynı zamanda esin verici fikirler ve stratejiler içeriyor. Paribu, daha önce hiç denenmemiş ya da gözden kaçan noktalarda kendi teknolojisini geliştirme yeteneğine sahip, sıra dışı bir şirket” ifadelerini kullandı.
Fortune Türkiye’deki yazının satır başları şöyle:
- Paribu CEO’su Yasin Oral, 2001’de, henüz lise öğrencisiyken yazılıma merak saran bir isim. Oral’ın tutkuya varan bu ilgisi onun sadece kişisel yazgısını değiştirmesine değil aynı zamanda çalışarak neler yapabileceğini öğrenmesine zemin oluşturuyor. Örneğin, lise yıllarında TÜBİTAK’ın web sitesini geliştiren ekipte görev alıyor. Burada edindiği tecrübenin ardından aynı zamanda ailesinin geçim kaynağı olan taşımacılık işleriyle ilgili internet siteleri kuruyor. Türkiye’de ev taşımacılığının nakliyeciler arasındaki koordinasyonunu yapan tek platform haline geliyor. Oral, 2010’da Türkiye’nin ilk web2print platformu olan matbuu.com’u kuruyor. Bir yandan da tüm dünyada hizmet veren birçok mesafe hesaplama ve rota görüntüleme projesini yaratıyor. 2015’te BiletGo şirketini kuruyor ve şehirlerarası otobüs bileti satışına başlıyor. Tüm bu girişimler sayesinde muazzam bir deneyim kazanan Oral, Gazi Üniversitesinde iktisat eğitimine başladığında bambaşka bir alan dikkatini çekiyor: Kripto paralar.
- Oral, kendi ifadesiyle hem yazılımcı olması hem de iktisat eğitimi alması Bitcoin gibi yenilikçi bir değeri erkenden kavramasını sağlıyor. 2015’te Bitcoin ve diğer kripto paralar Türkiye’de dikkate değer bir hacme doğru ilerliyordu. Bu alana yatırımlar başlamıştı. O yıllarda kullanıcıların güvenle ve pratik şekilde işlem yapabileceği platform eksikliği yaşandığını belirten Oral, “Aslında Paribu’nun doğuşu da bu noktada başlıyor. Pazardaki eksikliği keşfettik. Hızlıca bu konuya çözüm olabilecek projeler geliştirdik” diyor.
- Yoğun çalışmaların ardından, 14 Şubat 2017’de Paribu kullanıma açılıyor. Paribu, sadece üç ay gibi kısa bir sürede pazar lideri olmayı başarıyor. Aralık 2017’de ise dünyanın en yüksek hacimli 16. dijital varlık işlem platformu olarak adını duyuruyor.
- Oral, “Kullanıcıların sisteme güvenle adım atmalarını sağladık. Onların doğru bilgiyle hareket etmesi konusunda son derece hassasız. Şeffaflık ilkemiz gereği kullanıcılarımızı doğru bilgilendirerek, onlara kesintisiz destek hizmet vererek güven veren bir platform olduk” diyor. Paribu’yu öne çıkaran özelliklerden biri de herkese hitap edebiliyor olması. Yani daha önce hiçbir finansal enstrümanla tanışmamış olanlar dahi Paribu’da rahatlıkla işlem yapabiliyor. Çünkü Paribu’nun kolay işlem yapmaya uygun bir altyapısı var.
- Şirket yönetimi, yenilikçiliğe ortam sağlayan bir yaklaşıma sahip. Bu da doğal olarak yaratıcılığı geliştiriyor. Yaratıcılık sayesinde de inovasyon gerçek anlamını buluyor. Bu iş kültürün yansıması da projeleri doğrudan şekillendiriyor.
- Paribu, sosyal sorumluluk çalışmalarına da önem veren bir şirket. Paribu’nun değerleri arasında insan odaklı olmanın, doğaya ve yeni nesle karşı sorumluluk duymanın önemli bir yer tuttuğunu belirten Oral, “Bu bizim asli sorumluluğumuz olarak gördüğümüz bir alan. Bu noktada, İKSV Alt Kat’a sponsor olduk” diyor.
Ersan Taylan Çıplak’ın Paribu’yu anlattığı “Geleceği beklemeyen şirket ruhu” başlıklı yazısını Fortune Türkiye’nin Haziran sayısında okuyabilirsiniz.
Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.