Almanya’da kripto varlık saklama hizmeti

Paribu Gündem’de bugün Paribu Hukuk Müşaviri Aysu Düz; kripto parablokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Almanya’da kripto varlık saklama hizmeti

Sermaye Piyasası Kurulu’nun kripto varlık hizmet sağlayıcılar ve kripto varlık saklama şirketlerine yönelik yeni alt düzenlemeler çıkarmasını ve süreçlerin şekillenmesi bekleniyor. Bilindiği gibi, Türk Hukuku’ndaki birçok regülasyon Alman Hukuku’ndan iktisap edilmiş olup, Alman Hukuku ile Türk Hukuku arasında benzeşen çok fazla husus bulunmaktadır.

Almanya, kripto varlıkların saklanması hususunda ilk regülatif süreçleri oluşturan ülkelerin başında yer almakta. Kripto varlık konusuyla ilgili birçok ülke hiçbir adım atmamışken, Almanya 2019 yılında, kripto varlıkların saklanması konusunda hizmet sunmak isteyen firmaların Bafin’den yetki alması gerektiğini düzenlemiştir. Bafin, The Federal Financial Supervisory Authorty’nin kısaltması olup, Almanya’nın finansal düzenlenme kurumudur ve bankacılık, sigorta, menkul kıymet ve yeni finansal teknolojiler ilgili konularda yetkili kurumdur.

İlgili düzenlemeye göre, kripto varlıklar, merkezi bir banka veya kamu kurumu tarafından çıkarılmamış veya garanti edilmemiş, yasal para birimi statüsüne sahip olmayan, ancak gerçek veya tüzel kişiler tarafından bir değişim aracı veya yatırım amacıyla kabul edilen dijital değer temsilleri anlamında gelmektedir. Kripto varlıkların veya özel kriptografik anahtarların başkaları için muhafazası, yönetimi ve korunması kripto varlık saklama hizmetini tanımlamaktadır. Bu alanda faaliyet gösterme niyeti olan firmaların Bafin’e başvurup, onay alması gerekmektedir. Bu kapsamda,

  • BaFin tarafından belirlenen sermaye miktarına sahip olunması,
  • Firmaların sahiplerinin ve nitelikli yöneticilerinin güvenilir olması ve belli başlı kriterlere sahip olması,
  • İş planlarını iletmeleri,
  • Organizasyon yapısının belirtilen kriterlerde olması,
  • İç kontrol mekanizmasının bulunması,
  • Muhasebe sistemlerinin ilgili yönetmeliklere uygun olması,
  • Bilgi güvenliği konusunda yine uygun yapılarının bulunması,
  • Risk yönetim sistemlerinin yeterli olması gerekmektedir.

Saklama hususunda BaFin’in en önem verdiği konu ise kriptografik anahtarların güvenliği konusu ve bunun için de birçok kritere uyum sağlaması zorunludur.

Benzer şekilde kara paranın aklanmasının önlenmesi ve terörün finansmanın önlenmesine yönelik sistemlerin bulunması ve buna yönelik analizlerin gerçekleştirilmesi ve müşteri tanıma yani KYC yükümlülüklerinin yerine getirilmesi önem arz etmektedir. Bu analizler sonucunda herhangi bir şüpheli işlem ile karşılaşılırsa bunun da Almanya’da bu konuda yetkilendirilmiş olan FIU- Financial Intelligence Unit, Almanya Kara Para Aklamayla Mücadele Eden Birim’e bildirilmesi gerekmektedir.

Günümüzde Almanya’da Bafin’den kripto varlık saklama konusunda yetkilendirilmiş toplamda 11 adet firma bulunmaktadır.

Türkiye’de başta SPK olmak üzere TUBİTAK, MASAK ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği gibi kurumların saklama konusuna yönelik yapacağı mevzuat çalışmaları beklenmekte ve Almanya’daki düzenlemelere paralel bir yapının olacağı öngörülmektedir.

Bu içerik en son 15 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN