BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Günün öne çıkan başlıkları şöyle:
SEC Başkanı’ndan ETF açıklaması
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, Bitcoin ETF’leri hakkında açıklamalarda bulundu. SEC çalışanlarının, ETF’ler üzerinde çalışmaya devam ettiğini söyledi ve ekledi: “Bu konuda ön yargılı olmayacağım. SEC çalışanları, spot Bitcoin ETF başvuruları üzerine çalışıyor.” Ancak Grayscale Investment’ın devam eden dava süreci ile ilgili yorum yapmadı ve olumlu olması durumunda başvuruları nasıl onaylayacaklarına dair soruları da yanıtsız bıraktı.
MiCa, 2024’ün sonuna kadar tam uygulanmayabilir
Avrupa’nın menkul kıymetler düzenleyicisi Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), 17 Ekim’de Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (MiCA) olarak bilinen Avrupa kripto düzenlemelerine geçiş hakkında bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada MiCA tabanlı kripto yatırımcı koruma yasalarının en az Aralık 2024’e kadar yürürlüğe girmeyeceği söylendi. ESMA, yatırımcıları risklerin farkında olmaları konusunda uyardı. Bununla birlikte MiCA, 2024’ün sonlarında kripto varlık hizmet sağlayıcıları için geçerli hâle geldikten sonra üye devletler kripto hizmet sağlayıcılarına lisanssız faaliyet göstermelerine izin veren 18 aylık ek bir “geçiş dönemi” verme seçeneğine sahip.
Fed yetkilisinden CBDC açıklaması
Amerikan Merkez Bankası Başkanı Michelle Bowman, CBDC’ler hakkında açıklamada bulundu: “Dijital para birimi için henüz ikna edici bir argüman görmedim. Diğer alternatifler finansal zorlukları çözebilir. Bowman, finansal kapsayıcılık ve ödeme sistemindeki aksaklıkların giderilmesi gibi CBDC lehine öne sürülen argümanların sadece CBDC’lere özgü olmayabileceğini de belirtti. Geçmişte CBDC’ler konusunda tereddütleri olan Bowman, yaz aylarında kullanıma açılan ve finans kuruluşlarının gerçek zamanlı ve anında ödeme gönderip almasına olanak tanıyan FedNow ve diğer çözümlerin bu zorlukları aşabileceğinin altını çizdi.
Bu içerik en son 19 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.