BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Güney Kore Merkez Bankası’ndan CBDC hamlesi
Güney Kore Merkez Bankası, kurumsal merkez bankası dijital para testlerine başlama planı olduğunu duyurdu. CBDC için pilot uygulama Uluslararası Ödemeler Bankası ve diğer kurumlarla birlikte gerçekleştirilecek. Dün gelen açıklamada CBDC’ler üzerine inşa edilecek gelecekteki bir para sisteminin fizibilitesine odaklanılacağı belirtildi. Pilot uygulama, toptan bir CBDC’nin ticari banka tokenize mevduatları için bir mutabakat varlığı olarak kullanılıp kullanılamayacağını test edecek. Pilot uygulama ayrıca tokenize mevduatların programlanabilirliğini de deneyecek. Bu açıklamayla bankanın yeni teknolojilere önem verdiğini ve kullanmayı amaçladığını söyleyebiliriz. Ancak şunu hatırlatmakta fayda var: Toptan yani kurumsal ve perakende yani bireysel CBDC’ler kullanım alanları bakımından birbirinden ayrılıyor. Kurumsal CBDC, finansal kurumlar; bireysel CBDC de kamunun kullanımı için.
Fransa Merkez Bankası’ndan CBDC açıklaması
3 Ekim’de Fransa Merkez Bankası başkan yardımcısı Denis Beau CBDC’lerle ilgili bir açıklama yaptı. CBDC’yi “yeni bir uluslararası para sisteminin kurulmasını sağlayarak sınır ötesi ödemelerin iyileştirilmesi için bir katalizör” olarak nitelendirdi ve CBDC’lerle ilgili sınır ötesi ödemeler konusunun sonradan değil, en başından itibaren ele alınması gerektiğini vurguladı. Başkan yardımcısı, açıklamasında finansın tokenizasyona da yer verdi. Riskleri sınırlandırırken blok zincirin tam potansiyelini mümkün kılmak için kamunun özel sektörü daha fazla desteklemesi gerektiğine inandığını ifade etti. Ona göre, tokenize edilmiş “merkez bankası parası varlığı” ve tokenize edilmiş varlıklar rakip olmaktan ziyade birlikte çalışacak iki müttefik.
IMF yeni bir risk değerlendirme matrisi teklif etti
IMF hızla değişen kripto piyasasını ele almak ve henüz tam olarak ele alınmadığına inandıkları önemli makro-finansal riskleri vurgulamak isteyen bir çalışma raporu yayınladı. “Kripto Varlıklardan Doğabilecek Makrofinansal Risklerin Değerlendirilmesi” olarak çevirebileceğimiz raporda kripto endüstrisi küresel finans sisteminin giderek daha ayrılmaz bir parçası haline geldiği belirtildi. Ancak geleneksek finans alanında var olan araç ve politikaların burada oluşabilecek herhangi bir riski değerlendirme konusunda yetersiz olduğu söylenerek yeni bir risk değerlendirme matrisi teklif edildi. Kripto Risk Değerlendirme Matrisi (C-RAM) hem ulusal hem de küresel olarak ortaya çıkan riskleri izlemeyi ve değerlendirmeyi amaçlıyor.
Bu içerik en son 5 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.