BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Günün öne çıkan başlıkları şöyle:
SEC, merkeziyetsiz finans borsalarına yönelik incelemelerini artırıyor
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), merkeziyetsiz finans borsalarına yönelik incelemelerini arttıracağı yönünde açıklamada bulundu.
Daha önce benzer bir yaklaşımla özellikle kripto para borsaları gibi merkezi kripto para firmalarını hedef alan SEC, şimdi de Amerika’daki ticaret borsalarını yöneten kuralların, merkeziyetsiz finans borsaları için geçerli hâle geleceğini belirtti. SEC’in bu hamlesi, merkeziyetsiz finans dünyasının listelediklerini yani, kripto paraları menkul kıymet görmesinden kaynaklanıyor.
Komisyon içindeki cumhuriyetçiler, SEC’in bu duruşunu doğru bulmasa da oylamada çoğunluk yaratamadılar.
ABD’de stabil coin yasa tasarısı taslağı yayınlandı
ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi, stabil coin tasarısının taslak versiyonunu yayınladı. Bu tasarının 2023’te harekete geçecek ilk büyük kripto para mevzuatı olması bekleniyor.
Yasa tasarısında büyük role sahip iki önemli olay var: Geçtiğimiz seneye damgasını vuran Terra’nın algoritmik stabil kripto parası USTC ile yaşanan kriz ve geçen ay USDC’nin 1 dolara olan endeksinin birkaç günlüğüne bozulması. Bu sebeple tasarının, yatırımcıyı korumak amacıyla hazırlandığı ve olumlu bir yaklaşım içerdiği yönünde değerlendirme yapılıyor.
İsveç’teki vergi artışı, ülkedeki Bitcoin madencilik sektörünü etkiledi
Serin ve ucuz hidroelektrik sebebiyle madencilik sektörü için ideal bir ortam olan Norveç ve İsveç’in kuzey bölgeleri, ülkede uygulanan son vergi artışıyla olumsuz etkilendi. Geçtiğimiz yıl enerji fiyatlarının yükselmesi madencilerin karlılığını etkileyerek iş yapmasını zorlaştırsa da bu bölgeler hala avantajlı durumdaydı. Ancak 10 bin KW/saat için 6 dolar olan verginin, temmuzdan sonra 350 doları bulacağı bir vergi söz konusu.
İsveç’in bu yeni vergilerin madencilere mi yoksa tüm veri merkezi endüstrisine mi yönelik olduğu belli değil henüz belli olmasa da madencilik karşıtı olan İsveç Maliye Bakanlığı tarafından önerilmesi, farklı şekillerde yorumlanıyor.
Daha önce veri merkezlerini ülkeye çekebilmek ve istihdam alanları yaratmak için yüzde 98’lere varan vergi indirimi uygulayan İsviçre’nin, beklentileri karşılanmadığı için böyle bir uygulamaya gittiği de düşünülüyor.
Bu içerik en son 1 Ekim 2024 tarihinde güncellenmiştir.